FÉNYKÉPEK A FALON

PÁRATLAN OLDAL - LXIII. évfolyam, 36. szám, 2019. szeptember 6.

Soha nem jártam Kolozsvárott, és nem voltam a Bulgakov Caféban sem. De néhány barátom járt ott, és imádták a kávéházat. A fényképeket nézegetve felfedezem, hogy Wass Albert és Nyírő József nagy alakú képei függnek a falon.

Azért Wasst és Nyírőt nem kellene kávéházakban reklámozni. Értem én, hogy írói tevékenységük miatt kerültek oda, és valóban az USA‑ban is elismerik a fasiszta Ezra Pound irodalmi érdemeit, de szobrát, képét nem állítják ki.

Egy levelet kanyarítottam, és augusztus 10-én az alábbi válasz kaptam.

 

Tisztelt Lázár György,

Köszönjük észrevételét! Az említett képek pár éve, egy kiállítás során kerültek ki a kávézó falára, amelyen a kolozsvári kötődésű írók és költők jelentek meg és nagy sikerük volt. Ők az írói munkásságuk miatt kerültek kiállításra. Mi nem kívánunk politizálni, az ön által említett írók múltját illetően megoszlanak a vélemények, mi nem kívánunk igazságot tenni (pl. abban sem, ahogy a kommunista Népbíróság elmarasztalta Wass Albertet, pedig közismert, milyen volt az akkori „ítélkezés”). Mi, irodalmi kávéházként kizárólag az irodalmi munkásságra fókuszálunk.

Megjegyezzük, az említett képek jelenleg nincsenek kiállítva, illetve azt is, hogy információnk szerint az ön által említett Ezra Pound mellszobra New Yorkban a National Gallery of Art múzeumban megtalálható. 

Tisztelettel,

A Bulgakov Café vezetősége

 

Touche! Való igaz, hogy van egy-két kisméretű fejszobor Poundról, olyan is, amelyik még fasizálódása előtt készült. De itt Amerikában Pound soha nem volt példakép, mindig ismertetik életútját, hangsúlyozzák Mussolini-imádatát. Norvégiában az ellentmondásos Hamsun Központ is kiemeli a Nobel-díjas író náciszimpátiáit.

Budapesten Wass és Nyírő élettörténeteit átírták, elhallgatják bűneiket, fasiszta múltjukat, és erkölcsi nagyságokat, példaképeket, erdélyi hősöket faragtak belőlük.  Fényképeik nem a Bulgakov Café falára valók.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024