GOMBFOCI

PÁRATLAN OLDAL - LXIII. évfolyam, 34. szám, 2019. augusztus 23.

A gombfociba szerelmes barátomnak nem igazán kell keresgélnie, ha az FTC 1977–78. évi gombcsapatával újra és újra meccset akar játszani az MTK-s barátjával. A játékosokat „szállító autóbusz”, egy csatos Omnia kávés doboz, még ma is csak egy kéznyújtásra található az „öltözőben”, a nagymamától örökölt ebédlőkredencük felső fiókjában. A közel 40 évvel ezelőtti FTC gombfoci játékosok neve és a gombokra illesztett fekete-fehér fotói láttán nincs olyan Fradi-szurkoló, akinek nem dobban meg a szíve, még az azóta eltelt 40 év után is. A Fradi gombfocicsapat kerete:

Zsiborás–Major–Martos–Giron–Kollár–Meggyesi–Bálint–Kelemen–Esterház–Pusztai –Nyilasi–Ebedli–Szokolai–Takács–Magyar–Pogány. 

A fiókban található még Soós András 1966-ban írt magyar gombfoci szabálykönyve, a Gombfutball is. Hozzá kell tenni, hogy a régi gombcsapatokat, a Fradit, Honvédot, Vasast, Dózsát, ritkaságuk és értékük miatt a Vaterán sok esetben10 000 HUF körüli áron hirdetik.

Amikor a múlt héten egyre fogyó lelkesedéssel néztük az FTC–Dinamo Zagreb mérkőzést, nem volt nehéz kitalálnunk, hogy gombcsapat már nemigen lesz a Dibusz–Lovrencsics, Blažič, Dvali, Ćivić–Sigér, Haratin–Zubkov, Skvarka, Nguen–Szihnyevics összeállítású Fradi-játékosokból. Az viszont szinte biztos, hogy az FTC-szurkolók még 40 év múlva is könnyes szemmel emlékeznek a szerdai találkozó eredményére, de a játékosok nevére, az arcképére talán már csak a rokonaik lesznek képesek. 2019. augusztus 13. Groupama Aréna: FTC–Dinamo Zagreb 0–4.

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 23. szám, 2022. június 10.
LXVI. évfolyam, 20. szám, 2022. május 20.
LXVI. évfolyam, 19. szám, 2022. május 13.
Élet és Irodalom 2022