A klub

PRÓZA - LXIII. évfolyam, 33. szám, 2019. augusztus 16.

Az anyám engem állami gondozásba adott. Nem, nem csecsemőként, nem is gyerekkoromban. Felnőtt voltam már. Úgy gondolta, nem kellek már neki. Ellátom magam, semmi baj, csak hát mégis furcsa, hogy lemondott rólam. Lehetnénk például barátnők. Sokat hallok ilyet, hogy olyan jóban vannak, hogy szinte már barátnők. Semmi generációs ellentét. Együtt lattéznak, kuncognak, cinkosan összemosolyognak. Mother, Mutter, madre, maty, mère, egy csomó nyelven tudom, hogy mondják: „anya”! Érthető, hogy mindegyik m‑mel kezdődik, hiszen a csecsemő is m-et formál a szájával, mikor szopik, ezt tudja tehát a legkönnyebben kiejteni. Szerintem. Úgy gondoltam, alapítok egy klubot, felnőtt korban állami gondozásba adott gyerekekből. Az ötlet egyedi, kreatív és szinte már pragmatikus. Végül is a gyerekek az otthonban sorstársak között vannak, miért ne cserélhetnénk mi is tapasztalatot. Vannak anonim alkoholista klubok, virágoznak a fogyiklubok, önsegélyező csoportok vigasztalják egymást, én is létrehozhatnék egy felnőttmenhelyet.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2023