Érdemi tisztelet

VISSZHANG - LXIII. évfolyam, 32. szám, 2019. augusztus 9.

Az „aha” fedőnevű szerző Tudja? című írásában Palkovics miniszter MTA-ra vonatkozó egyes ferdítéseit tűzi tollhegyre (Páratlan oldal, ÉS, 2019/29., júl. 19.). Az Akadémia köztestületi tagjai tiszteletdíjára vonatkozó miniszteri állítást ekképpen igazítja helyre:

„Ezzel szemben a tények: (...) Az MTA honlapja szerint a köztestületnek körülbelül 15 ezer hazai tagja van. Túlnyomó többségük nem kap tiszteletdíjat. Érdemi tiszteletdíjat csak az akadémikusok kapnak, akik választás révén válnak az MTA – nem a köztestület – tagjává. A szabályok szerint a hazai akadémikusok száma legfeljebb 365 lehet.”

Sajnos a szembe jövő tények egyike erősen sántít. Tiszteletdíjban ugyanis „aha” kijelentésével ellentétben nemcsak az akadémikusok, hanem az MTA doktorai is részesülnek, akik közel 2700-an vannak (a cím csak az MTA köztestületi tagjainak adományozható).

Az MTA doktora címmel járó tiszteletdíj mértéke havonta 90 ezer forint, amit odaítélésétől fogva annak birtokosai életük végéig kapnak.

Az olvasókat megtisztelő, egyértelmű, érdemi tájékoztatás valahogy így nézne ki, akik ennek ismeretében majd azt is eldönthetik: „érdemi” avagy sem az MTA doktorainak folyósított tiszteletdíj összege.

A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 21. szám, 2020. május 22.
LXIV. évfolyam, 10. szám, 2020. március 6.
LXII. évfolyam, 40. szám, 2018. október 5.
Élet és Irodalom 2024