OLAJBIZNISZ

PÁRATLAN OLDAL - LXIII. évfolyam, 31. szám, 2019. augusztus 2.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége Amerika nemzeti ünnepe alkalmából, a függetlenség napján, vacsorával egybekötött fogadást adott a Budapest Kongresszusi Központban, amelyre több száz vendég volt hivatalos. Az impozáns rendezvényre július 9-én került sor, öt nappal a nemzeti ünnep után, amely, mint tudjuk, július 4‑én van. Már ez is meglepő volt, és az is, hogy Amerika nemzeti ünnepén a meghívott szónok Orbán Viktor miniszterelnök volt.

Ki fizetett mindezért? – morfondírozok magamban. Cornstein nagykövet is aggódhatott, hogy felmerül a kérdés, ezért bevezetőjében fontosnak tartotta megemlíteni, hogy magánadományokból finanszírozták a dáridót. Cornstein külön kiemelte Alex Cranberg olajmilliárdos jelentős hozzájárulását, aki nemcsak pénzt adott, de eljött az USA-ból, hogy meghallgassa Orbán Viktort.

Hogy kicsoda Mr. Cranberg? Ő az Aspect Holdings tulajdonosa.  Ez az a cég, amelyik nemrég egy olajmezőt talált a Dráva mellett. Ez állítólag az elmúlt harminc év legnagyobb honi szénhidrogén-felfedezése; a magyar olajtermelés akár meg is duplázódhat! A részletekről persze semmit sem lehet tudni. Az Aspect egy tőzsdén kívüli magáncég, nem köteles információkat szolgáltatni a publikumnak, az MTI-től pedig ma már senki nem várja ezt.

Az a gyanúm, ha Cranberg vette a fáradságot, és eljött Budapestre, ráadásul állta a cehhet az Orbán-beszédért is, akkor nagyon sok olajat találhattak Istvándi környékén. 

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVIII. évfolyam, 3. szám, 2024. január 19.
Élet és Irodalom 2024