SEMMI ÁBRÁNDOZÁS

PÁRATLAN OLDAL - LXIII. évfolyam, 30. szám, 2019. július 26.

Hétfőn az általam hallgatott híradásokban álló nap így aposztrofálták az egyik napilapot: „A kormánykörökből kifejezetten jól értesült Magyar Nemzet”.

Hogy őszinte legyek, elsőre zavarba kerültem ettől a megnevezéstől. Mert hát hogy is értékeljem a sajtó működését egy olyan szerkezetben, amelyben a napilapokat ezek szerint a „kifejezetten jól”, „közepesen”, „kevésbé”, illetve az „épp hogy”, esetleg a „sehogy sem értesült” kategóriákban kell elrendeznem?

Ám azután rájöttem, hogy hiszen így sokkal szórakoztatóbb, színesebb lehet az élet. Nem kell mindennap még attól is szenvednünk, hogy a diktatúrákban folyton ugyanaz ismétlődik, és hogy védekezésképpen mi is csupán ugyanazokat az imamalmokat tudjuk forgatni, ugyanazokkal a szavainkkal. „Pártszócső”, „sajtókomisszár”, „morálisan züllött” stb., stb., de hát már magunk is sírva fakadunk az unalomtól. Ezentúl csak elővesszük ezt a jó kis formulát, és máris minden sokkal színesebbé, izgalmasabbá válik. Ugyanazt látjuk az egyéb szakmáknál is? A hírekben erről majd ez áll: Ma újabb milliárdokat kapott a kormánykörökből kifejezetten jól értesült történész. Egyházi vezető nyilatkozott? A kormánykörökből kifejezetten jól értesült püspök egyetért a menekültek éheztetésével. De kimehetünk az utcára is, ahol azután az agyonegzecíroztatott kiskutya gazdája sem a Mi köze hozzá, nem a maga kutyája szenved! mondattal vág vissza a méltatlankodásunkra, hanem csak büszkén rámutat az ebre: Ön nem egy egyéniségét vesztett, elgyötört véglénnyel, hanem a gazdai körökben kifejezetten jól értesült informátorral áll szemben, ha nem látná!

Sajnos azonban ez a vidám fantáziálásom csupán egy napig tartott. Másnap már korán reggel visszatért a hírműsorba a megszokott elnevezés, és a szóban forgó lapot ismét a „Magyar Nemzet című kormánykiadvány” néven emlegették. Csalódás volt ez a visszaállás, de szavam sem lehet, hiszen a megnevezés megfelelt a szikár valóságnak. Ne ábrándozzon, aki olyan országban él, amelyben ezt tehették a valósággal.  

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 10. szám, 2024. március 8.
Élet és Irodalom 2024