TILTAKOZUNK

PÁRATLAN OLDAL - LXIII. évfolyam, 27. szám, 2019. július 5.

Kedden az Országgyűlésben megszavazták azt a törvényt, amely mindnyájunk felháborodása ellenére megfosztja az MTA-t autonómiájától és vagyonától.

A regnáló hatalom ingerküszöbét nem érték el az itthoni s a nemzetközi tiltakozások. Ha tudták is valaha, mit jelent a gondolkodás és a kutatás szabadsága s a tudományos műhelyek autonómiája, mára már csak az erőből értenek.

 A mai hatalom feltehetően úgy véli, hogy az Akadémia meggyengülése révén nagyobb teret kaphatnak az ő igazságukat („veritas”-ukat) szajkozó áltudósok és áltudományos szervezetek.

Olyan magyar hazafi szavait olvasom fejükre, akit úton-útfélen emlegetnek s példaképüknek tekintenek, az Akadémia-alapító Széchenyi Istvánéit, akinek a „kiművelt emberfők”-ről vallott gondolatait ismerik, csak nem értik meg. A több mint másfél évszázada halott Széchenyi István forogna a sírjában, ha arról a gyalázatról értesülne, amit ma az ő Akadémiája ellen megszavaztak. 

 „A tudományos emberfő mennyisége a nemzet igazi hatalma… Nem termékeny lapály, hegyek, ásványok, éghajlat satöbbi teszik a közerőt, hanem az ész, mely azokat józanon használni tudja.”

Tegyük hozzá, hogy a „tudományos emberfők mennyiségé”-hez azok szabadsága és autonómiája is hozzátartozik, s reménykedjünk, hogy eljön majd egy olyan kor, amikor mindez újra megvalósulhat. A jelen hatalom csak pirruszi győzelmet arathat, a gondolkodás és a tudomány hosszú távon győzedelmeskedni fog. Széchenyi nevét örökre megőrzi az emlékezet, míg az MTA-t megcsonkító hatalom emlékezete idővel elhomályosul.

A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 43. szám, 2020. október 22.
LXIV. évfolyam, 18. szám, 2020. április 30.
LXIII. évfolyam, 12. szám, 2019. március 22.
Élet és Irodalom 2024