BÖLCSEK

PÁRATLAN OLDAL - LXIII. évfolyam, 25. szám, 2019. június 21.

„Nem fogadom el, hogy idejönnek, és mint a lóvásárban, megvizsgálják a fogainkat. Ez egy ország” – mondta a Kossuth rádióban a miniszterelnök a Néppárt (EPP) által kijelölt bölcsek tanácsának magyarországi látogatásával kapcsolatban.

Érdekes: márciusban – amikor a Fidesz úgymond felfüggesztette saját EPP-tagságát, Orbán Viktor még üdvözölte a belga Herman van Rompuy, Hans-Gert Pöttering és Wolfgang Schüssel majdani látogatását, mondván: végre, lássuk a tényeket! Én már akkor kicsit kételkedtem abban, hogy jó lesz-e az a Fidesznek, ha a fenti urak itt komolyan tájékozódnak. A hármuk feladata az lenne, hogy elemezzék: a magyar kormánypárt tevékenysége megfelel-e a Néppárt hivatalos dokumentumaiban lefektetett demokratikus értékeknek és elveknek.  A legfelső magyar bölcs Novák Katalint, Varga Juditot és Szájer Józsefet jelölte ki a tárgyalásra.

Májusban azonban hiába jelentkezett a néppárti trió. Azt a választ kapta, hogy az EP-választások előtt már nem találkozhatnak a miniszterelnökkel és a magyar bölcsekkel. Most pedig kiderült, hogy egyáltalán nincs rájuk szükség. Pedig az orbáni mintademokrácia tanulmányozása nem lenne haszontalan az öreg rókáknak sem. Ahogyan az Európai Ügyészségnek is lenne tennivalója, ha csatlakoznánk. 

Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője szerint a Fidesz néppárti tagsága a bölcsek kezében van. A formális logika szerint a kérdés Orbán legutóbbi bejelentésével eldőlt. Meglátjuk, hogy ki mennyire veszi magát komolyan.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024