BÁLINT IGAZA

PÁRATLAN OLDAL - LXIII. évfolyam, 25. szám, 2019. június 21.

Bálint Györgynek, a mártírhalált halt kitűnő irodalmárnak A toronyőr visszapillant című esszégyűjteményében megragadott az egyik szöveg címe:

Hitler tisztességes ember (1938).

Ebben a rövid írásban Bálint idéz egy cikket a korabeli sajtóból, amelyben a szerző kifejti, hogy a német diktátor mégiscsak  rendes ember, mert puritán, nem gyűjt vagyont, nem él vissza politikai hatalmával személyes meggazdagodása érdekében. Egyszerűen él, öltözik, és aligha vannak extra elvárásai kényelmét illetően.

Bálint György ez után Hitler Adolf hatalmi szenvedélyéről, az efelé vezető út kíméletlenségében a parancsolás gyönyöréről, a kancellári ranggal járó érzés bódító hatásáról állítja, hogy bár legyen valaki bármilyen puritán és csekély javakkal megelégedő, a hatalom iránti szenvedély mámora bizony erősen megkérdőjelezi a becsületesség holmi személyes kritériumainak jelentőségét.

Egy politikai hatalommal rendelkező főember (miniszter, államtitkár stb.) napjainkban jelentős állami pozíciója révén végrehajtóként is sok hasznos és kártékony dolgot is tehet. Utóbbi esetben ellenszenvet, ellenállást generál azokban, akik szenvedő alanyai tevékenységének. Egy határon felül az egész intézmény (például egy nemzeti akadémia), az egész hazai, sőt közvetve a nemzetközi tudományosság is kárát látja a főember ambíciójának.

A pikantériája, hogy a főember mellesleg annak az intézménynek  (Akadémiának) is választott tagja, amely ellen mostani voluntarista és erőszakos döntései irányulnak.

A főember irányában sűrűn megjelenő kritika szerintem mellélő.

Az elmarasztalás nem jelen fő tevékenységére, hanem vélt vagy valós gyengécske tudományos teljesítményére irányul  (például professzionális hivatása szabadalmi sikerességére, mérhető tudományos teljesítménye alacsony voltára, nehezen igazolható szakmai munkájának több százezres dotációjára).

Mi ezzel a probléma? A főembert nem ezért kell, hogy elmarasztaljuk, vagy legalábbis ne kedveljük, hanem éppen azért, amit jelenleg, hatalma teljében végez. Mert tehetné ezt kevésbé erőszakos, zsaroló és diktatórikus módon.

Ha hagynák.

Ha nem hagynánk.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 5. szám, 2024. február 2.
LXVII. évfolyam, 34. szám, 2023. augusztus 25.
LXVII. évfolyam, 28. szám, 2023. július 14.
Élet és Irodalom 2024