Beleitta

VISSZHANG - LXIII. évfolyam, 25. szám, 2019. június 21.

De jó volt látni Bibó István nevét az ÉS-ben! (Kenedi János: Emlékbeszéd Bibó István felett, 2019/19., máj. 10.) Bibó majdhogynem feledésbe merül, miközben írásai aktuálisak épp úgy, mint 1945 után, nem mellesleg akkor szintén egy diktatúra fenyegető árnyékában. 

Kenedi János rögtön a lényegre tör: „Sírba száll-e a demokratikus gondolkodás Bibó Istvánnal?” Az ATV közéleti beszélgetéseiben gyakran elhangzik, hogy mivel is magyarázható a kormánypárt magas támogatottsága, míg rengeteg a baj az oktatás, egészségügy, igazságügy, korrupció, nepotizmus stb. terein. Talán egy másik elfeledett író segíthet ebben:

„Ez a rendszer nekem – és a többieknek is – minden ostobaságával együtt bizonyos védelmet nyújt, amit elfogadok, ezt ismerem, ebben ismerem ki magam, erre haragszom – vagyis idevaló vagyok”, írta Karinthy Ferenc 1986. március 15-i naplóbejegyzésében. (Bibó temetésén épp felém jött Karinthy, hogy két mögöttem álló barátját üdvözölje. „Te itt?” – kérdezte az egyik. „Valamire  jó lesz” – jött az idevaló válasz.) 

Karinthy vázolt érzésvilágára reflektált egy morózus cikkében Kövér László a Demokrata 2006. július 13-i számában. Javasolta a Kádár-korszak újragondolását, hogy az „mennyire itta bele magát az emberek gondolkodásába, lelkébe, reflexeibe”. Mint exmunkatársa az  MSZMP Központi Bizottsága Társadalomtudományi Intézetének, Kövér otthon volt a témában. Beleitta.

„A populizmus demokratikus álcájában is felismertük a kommunizmus szellemét”, mondta Dávid Ibolya 2007. június 23-án. Viszont Orbánék szerint itt minden rendben van, pláne, ha Brüsszel nem akarná ránk kényszeríteni álláspontját (amit Orbánék meghamisítva tálalnak a népnek). Erre építik hatalmi stratégiájukat. Sok kiváló, kritikus írás jelent meg az Orbán-kormányról, de az érzelmek kontra érvek játszmában az utóbbiak majdnem esélytelenek.

„Mi azt akarjuk, hogy Magyarország a saját tengelye körül forogjon”, mondta Orbán 2012. március 15-én. Sokan már tántorognak, öklendeznek a szédüléstől.

A szerző további cikkei

LXII. évfolyam, 21. szám, 2018. május 25.
LXI. évfolyam, 16. szám, 2017. április 21.
LXI. évfolyam, 9. szám, 2017. március 3.
Élet és Irodalom 2019