Hamachert olvasni

KÖNYVKRITIKA - LXIII. évfolyam, 24. szám, 2019. június 14.

Werner Hamacher: Menedékhely. A kutatáshoz és oktatáshoz való jogról és más írások. Fordította Sza­bó Csaba. Ráció Kiadó, Budapest, 2019, 200 oldal, 2490 Ft

Hamacher bonyolult, ám mindig végtelenül következetes okfejtései sokat bíznak a német nyelv teljesítőképességére, amely vonásuk különösen nehezen fordíthatóvá teszi őket. Ez mindazonáltal nem akadályozta meg szerzőjüket abban, hogy mára az egyik nemzetközi szinten is leginkább meghatározó gondolkodóvá lépjen elő, akinek jelentőségére egyre több és több figyelem irányul. Mind a klasszikus irodalmi és filozófiai műveket aprólékos gonddal faggató egzegetikai teljesítményei, mind a jog elméletéről és az igazságosság kérdéséről, valamint a filológia gyakorlatának megújíthatóságáról szóló írásai élénk szakmai fogadtatásban részesültek és részesülnek mind a mai napig. Ez nem kis részben talán épp annak köszönhető, hogy Hamacher erős, autonóm és kompromisszumképtelen értelmező, akinek munkáival szembesülve – azok kritikai potencialitása és gondolkodástörténeti hordereje okán – úgy érezhetjük, könnyű szerrel tehetjük zárójelbe az „elmélet halálának” elhamarkodottan bejelentett koncepcióját. Hamacher értekezései joggal váltak sokat hivatkozott, nagy hatástörténetű bölcseleti alapművekké.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXII. évfolyam, 13. szám, 2018. március 29.
Élet és Irodalom 2020