OLY KORBAN

PÁRATLAN OLDAL - LXIII. évfolyam, 22. szám, 2019. május 31.

2019. május 20-án Párhuzamok címmel a budaörsi városházán kiállítás nyílt azzal a céllal, hogy ne merüljön feledésbe a holokauszt. A túlnyomó részben 10 és 18 év közötti gyermekekből álló közönség előtt Wittinghoff Tamás polgármester e szavakkal kezdte  megnyitóbeszédét:

„Napjainkban olyan dolgokat tapasztalatunk, melyeket évekkel ezelőtt nem hittünk volna, hogy megtörténhetnek. S bár időben egyre jobban távolodunk a holokauszttól, mégis mintha egyre jobban érteném, hogy mi és hogyan történt akkoriban. Folyamatosan szembesülünk azzal a szomorú ténnyel, hogy puszta hatalmi megfontolásból olyan eszközökhöz nyúlnak megint, amelyeket korábban csak a történelemkönyvekből ismertünk.”

E párhuzamérzést megerősítette Fahidi Éva holokauszttúlélő író. Ő arról beszélt a fiataloknak, hogy a gyűlölet, az egymás el nem fogadása teszi tönkre az országot. Horgas Péter díszlettervező, aki a mai élet sötét oldalaiba bepillantást nyújtó fekete-fehér fotókkal vesz részt a kiállításon, a gyerekekhez fordulva a rendszerváltó korosztály nevében elnézést kért tőlük azért, mert ilyen világban kell élniük.

Fahidi Éva könyve egyébként gimnáziumi tananyag. Nem itt – Németországban.

A szerző további cikkei

LXIII. évfolyam, 41. szám, 2019. október 11.
LXIII. évfolyam, 32. szám, 2019. augusztus 9.
LXIII. évfolyam, 23. szám, 2019. június 7.
Élet és Irodalom 2021