Szecskába vágva

VISSZHANG - LXIII. évfolyam, 21. szám, 2019. május 24.

Most már biztosnak látszik, hogy az Országos Széchényi Könyvtár (bizalmasan: Szecska) a Budavári Palota F épületéből és az Üllői út és Ferenc körút kereszteződésénél fekvő egykori Kilián (azelőtt: Mária Terézia) Laktanya épületébe költözik.

A hatalmas ház Hild József tervei alapján épült 1843 és 1845 között. Építészeti megoldásai ahhoz az időhöz alkalmazkodtak, amikor a hadsereg legfontosabb szállítóeszközei lóvontatásúak voltak. A tervek szerint a hajdani istállók adnak majd teret a nemzeti könyvtár kéziratos kódexekből és nyomtatott dokumentumokból álló gigantikus gyűjteményének.

A könyvtár feladata a magyar nemzeti és magyar vonatkozású írott kulturális örökség gyűjtése és megismertetése az érdeklődőkkel. Az OSZK jelenlegi helyén több emeletnyi tömörraktárban őrzik a négymillió könyvet és 400 000 évfolyamnyi folyóiratot, hogy a sajátos célú gyűjteményekről, a Kézirattárról és a Régi Nyomtatványok Táráról ne is beszéljünk. Ez utóbbiaknak a dokumentumai csak kivételes klimatikus körülmények között őrizhetők meg az utókor számára.

Mindezeknek a nemzeti kincseknek nyilván remek helyük lesz a vizesedő falú hajdani laktanyaépületben és a tervezett piliscsabai raktárban.

A Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi téri székházának a közeljövőre tervezett felújítása alatt bizonyára évekre hozzáférhetetlenné válik a második nagy országos közgyűjteménynek, a MTA Könyvtárának állománya is.

Kormányunk legfőbb céljának a nemzeti kulturális örökség megőrzését tekinti. Féltő gondoskodással rejti el a kíváncsi szemek elől.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVIII. évfolyam, 11. szám, 2024. március 14.
Élet és Irodalom 2024