Kilóg

VISSZHANG - LXIII. évfolyam, 21. szám, 2019. május 24.

Az ÉS 2019. május 17-i számának címoldalán Széky János kiváló írást közöl a Trump–Orbán találkozóról Este iftar címmel. Mindazonáltal egy mondatával nem értek egyet: Orbán nem lóg ki annyira a sorból, mint itthon hinni szeretnénk.”

De igen.

1. Nem volt közös közlemény (eddig mindegyik, térségbeli ország állam-/kormányfőjével készült ilyen dokumentum). 2. Nem volt sem koszorúzás, sem más, protokollrendezvény. 3. Nem volt díszétkezés. 4. Nem volt fogadás a nagykövetségen a találkozó alkalmából. 5. Nem rendeztek üzletember-találkozót, nem volt kapcsolódó kulturális esemény. 6. A magyar újságírók sem ostromolták kérdéseikkel a magyar kormányfőt. 7. Az amerikai újságírókkal, úgy látszik, senki sem beszélt a misszió munkatársai közül (pl. előtte volt-e sajtóebéd- vagy vacsora?), hogy ugyan, kérdezzék a magyar miniszterelnököt is. 8. Nem írtak alá semmilyen megállapodást. 9. Nem tettek semmilyen konkrét bejelentést.

Olyan volt az egész, mintha nem is volna fontos, mi történt, csak az, hogy megtörténjen a kézfogás.

Ezzel szemben, nézzük a lengyeleket (Andrzej Duda, 2018. szeptember 18.): „...ez a partnerség különösen fontos az egyre növekvő agresszív orosz magatartás, a tömegpusztító fegyverek általános proliferációja, a terrorizmus, a szervezett embercsempészés és a közel-keleti feszültség miatt Lengyelország fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy növelje nemzeti energiafüggetlenségét Közép-Európán keresztül. Új vezetéket épít – a legfejlettebb technológiával – Norvégiától Lengyelországig, és nemrég épített LNG [folyékony földgáz] kapacitást importjára alkalmas berendezést. Az Egyesült Államok büszke lehet arra, hogy tavaly megérkezett az első USA-beli LNG-szállítmány Lengyelországba, és országaink hamarosan az energiabiztonsággal foglalkozó, magas rangú diplomatákat küldenek egymáshoz.” (www.white­house.gov) ...és a cseheket (Andrej Babiš 2019. márc. 8.). Közös közleményükben a két vezető kiemelte, hogy elősegíti az energiadiverizifikálás erősítését Európában, és növeli annak biztonságát. „Tovább vizsgáljuk a regionális energia infrastruktúra előnyeit Közép-Európában” (ez valószínűleg a krk-i LNG forrás igénybevételére vonatkozik). Az Egyesült Államok és a Cseh Köztársaság vezetőiként megerősítjük elkötelezettségünket a demokratikus értékrendszer, az egyéni szabadság, a jogállamiság  és az intézményi függetlenség  iránt... Továbbra is szilárdan támogatjuk Ukrajna szuverenitását, területi integritását, továbbá az Oroszországgal szembeni szankciók fenntartását” (www.whitehouse.gov), ...valamint a szlovákokat  (Peter Pellegrini, 2019. máj. 3.) Íme közös közleményük egy részlete: „...szilárdak maradunk Ukrajna szuverenitásának, területi integritásának és energiabiztonságának ügyében, beleértve a szlovák részről Ukrajnába irányuló fordított gázáramlás kérdését is. Az Oroszország elleni szankcióknak mindaddig érvényben kell maradniuk, amíg a Minszki Egyezményben foglaltakat teljes mértékben nem alkalmazzák.” Pellegrini járt az arlingtoni katonai temetőben és a Holo­kauszt Emlékmúzeumban, ahová Lajčak külügyminiszter (amúgy nemzetközi hírű, kiváló képességű diplomata) is elkísérte. Emlékérmet adott át Ruth Cohen szlovák származású holokauszttúlélőnek. Pellegrini és Lajčak megbeszélést folytatott a Szlovákiában letelepült amerikai cégek, köztük a US Steel, az AT&T, az IBM és az Amazon képviselőivel. (www.whitehouse.gov)

Azt hiszem, a különbség eléggé szembetűnő. Nagyon kilóg. Lefelé.

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 32. szám, 2023. augusztus 11.
LXIV. évfolyam, 7. szám, 2020. február 14.
LXIII. évfolyam, 41. szám, 2019. október 11.
Élet és Irodalom 2024