MUNKAMEGBESZÉLÉS

PÁRATLAN OLDAL - LXIII. évfolyam, 20. szám, 2019. május 17.

Május 13-án délután Orbán Viktor miniszterelnök munkamegbeszélésre volt hivatalos a Fehér Házba. Trump elnökkel találkozott. Az amerikai külügyminisztériumi protokoll szerint a legmagasabb szintű vizit az állami látogatás. A következő lépcső a hivatalos látogatás, utána a hivatalos munkalátogatás, majd a munkamegbeszélés és magánlátogatás következik. Orbán az amerikai külügyi protokoll szerint a harmadik szintű „hivatalos munkalátogatáson” vett részt.

Vagyis 15 percet tölthetett Trumppal a dolgozószobájában, az Ovális Irodában, és ott az „in-house pool” újságírók kérdezhették a vezetőket. Ez nem számít hivatalos sajtókonferenciának. Utána egy 30 perces találkozóra került sor a bővített delegáció tagjaival.  A fogadással és a búcsúzkodással együtt egy órát tölthetett a magyar miniszterelnök a Fehér Házban. Ebédre vagy vacsorára szóló meghívás ilyenkor nincs, és kölcsönös ajándékozásra sem kerül sor. Házastársak és családtagok sem kapnak meghívást, és természetesen nincsen díszszázad, hivatalos fogadás vagy díszsortűz. Meglepő ez, mert Trump volt tanácsadója, Steve Bannon szerint Orbán „Európa egyik legfontosabb politikusa”. Persze Bannonról azt írta Trump, hogy az nemcsak a munkáját, de az eszét is elveszítette.

2017 júniusában Orbán az EU-csúcsra érkezve azt mondta, hogy a francia elnök, Emmanuel Macron „még új fiú” az Európai Tanácsban. Nem ismeri ki ott magát, hogy mit illik és mit nem; tapasztalatlan politikus. Trump elnök tavaly mégis a legmagasabb szintű állami látogatáson fogadta Macront és nejét. Káprázatos vacsorával vendégelte meg őket. 

Félreértés ne essék, Orbán Viktor számára jelentős teljesítmény volt az, hogy a visegrádi országok vezetői közül utolsóként hivatalos munkalátogatáson fogadták a Fehér Házban.  Azt viszont kétlem, hogy ott Európa egyik legfontosabb politikusának tartanák. Ha úgy lenne, állami látogatást kapott volna.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024