Tananyag manipulátoroknak

VISSZHANG - LXIII. évfolyam, 17. szám, 2019. április 26.

Egy változó világban sok a zavaros helyzet, és növekszik a bizonytalanság. Nem csoda, hogy egyre több a manipulátor. Egyénileg és testületileg is. Ahhoz, hogy eredményes manipulátor lehessél, tudnod kell, hogy a manipulátor nem a problémák megoldásában, hanem gerjesztésében érdekelt. Jelszava: „annál jobb, minél rosszabb”. Minthogy nem érzi magát elég felkészültnek és rátermettnek a nyílt akciókra, igyekszik homályt, zavart, sötétséget teremteni. Amennyiben tehát így érzel, a legbiztosabban úgy tudod irányításod alatt tartani a helyzeteket, ha magad hozod létre, és erre mindjárt többféle lehetőséged is van:

1. információk visszatartása – információhiányt teremtesz, és saját céljaidra használod fel a tudást (tudás=hatalom);

2. információk hamisítása – hazugságokkal alternatív valóságot teremtesz, amit kedved szerint alakíthatsz (fake news, hírhamisítás, csúsztatás);

3. hátsó szándékkal problémák generálása – „ha nincsen probléma, teremteni kell” elv alapján teremthetsz alternatív valóságot.

A három szint egyre súlyosabb erkölcsi vétség: megtévesztés, hazugság, pusztítás. Tehát csak ha igazi gazember vagy, vetemedjél a 3. szint alkalmazására, amúgy érjed be az első kettővel.

Fontos, hogy mindig olyasmivel manipulálj, ami egyébként természetesen is megesik, így nem fognak gyanút az áldozatok. Ha ügyes vagy, még megmentő szerephez is juthatsz.

Nézzünk néhány példát:

1. Ha a háztartásból hiányzik valami fontos eszköz, az elég sok galibát okozhat. Több lehetőséged is van, hogy rásegítsél erre. Például észreveszed a hiányt, de nem szólsz időben, vagy ami még biztosabb, bár aljasabb, eltünteted, amire szükség van a zavartalan működéshez. Amikor pedig elég nagy a zavar és aggodalom, akkor megmentőként előállsz a korábban már kidolgozott megoldásoddal.

2. Ha elkerülhetetlennek látszik, hogy kiderüljön, valamilyen hibát követtél el, gerjesszél nagyobb, látványosabb bajt. Elvesztetted az autókulcsodat? Megcsaltad a párodat? Ha felgyújtod a lakást, senki nem fog a kulcskérdéssel foglalkozni, és a bajban a pároddal vállvetve küzdve bebizonyíthatod az odaadásodat. Persze ha nem akarsz nagy veszteségeket, véletlenül legyen a közelben oltóanyag, és ne feledd, hogy bár éppen mented magadat, bűnt követtél el.

3. Egy utadban lévő személyt, intézményt szeretnél tönkretenni. Ehhez első lépésben alá kell ásni a hitelét. Elhíreszteled, hogy egyre rosszabbul mennek a dolgok, úgy tűnik, nagy a baj. Ha valami konkrétumhoz is tudod kötni, vagyis valóban van valami apró jel, akkor még biztosabb lehetsz a dolgodban. Ha nincsen semmi, ne tétovázz, gyártsál hamis bizonyítékot. Ezután már csak hátra kell dőlnöd, mert ettől kezdve az önbeteljesítő jóslat dolgozik helyetted. Bankcsődöt, gazdasági recessziót, de háborút is tudsz generálni. Régi hagyománya van ennek a módszernek. Az intrika az emberi kommunikációval egyidős.

4. Az alábbi kijelentés, amely Európa menekültkezelési problémáját illetően hangzott el, kiválóan megfelel példának: „Ha felrúgunk egy hangyabolyt, meg kéne gátolni, hogy a hangyák elborítsanak bennünket.” Most ne foglalkozzunk azzal, hogy a menekültek degradálása-e a hasonlat. Fontosabb az ilyen helyzetben, tudod-e előre, hogy valaki fel fog rúgni néhány „hangyabolyt”, mert akkor bűnrészes vagy. Ha tudtad, hogy felrúgtak egy hangyabolyt, és ezt elhallgattad, akkor „csupán” visszaéltél az információval, hogy önös érdekeid szerint használd az általad létrehozott információhiányt. Mindegyik esetben a legjobb, ha megmentőként még a gyanú árnyéka sem vetül rád, tehát ebben a helyzetben is gondoskodj róla, hogy azonnal, mielőtt mások észbe kaphatnának, a számodra előnyös utat felkínáljad megoldásként. Egy profi gazember pedig biztosra megy, és maga rúgja fel a „hangyabolyt”.

Ennyi példa talán elég, hogy megértsd a manipuláció lényegét. Talán még azt kell tudnod, hogy ha egyszer ráálltál a manipuláció édes gyönyörére, nem lesz könnyű kiszállni. Amellett, hogy nagyszerű érzés a hatalom, amit így elérhetsz, ha nem folytatod vég nélkül a játszmáidat, egy csomó bűnöd kiderülhet, és ezt természetesen nem akarod.

Itt most le is vizsgázhatsz, megmutathatod, hogy érted a manipuláció lényegét.

1. feladat: Mi az összefüggés az alábbi események között? Vezesd le a folyamatot:

– Az Európai Unió a jövőben kevesebb pénzt akar küldeni a demokráciát megcsúfoló államoknak.

– Az Európai Unió a kutatásra szánt büdzsét nem akarja elvenni a tagországoktól.

– A magyar kormány szerint most jött el az ideje, hogy a Magyar Tudományos Akadémiát megrendszabályozza.

Kérdés: mi várható most?

 

2. feladat: Fejtsd meg a következő eseménysorozat összefüggéseit:

– Donald Trump ki akarja vonultatni az USA hadseregét Szíriából.

– Az orosz hadsereg mozgolódik Szíriában.

– A magyar kormány megvétózza a menekültek Európán kívüli befogadására irányuló kezdeményezéseket az EU-ban.

– Tavasszal európai uniós választások lesznek.

Kérdés: mi várható hamarosan?

Jó munkát!

Élet és Irodalom 2024