GLOBUS
PÁRATLAN OLDAL - LXIII. évfolyam, 17. szám, 2019. április 26.Vettem ma – nosztalgiából – egy Globus különleges vagdalthús konzervet.
Valamikor a hazai Globus Konzervgyár nagykőrösi gyárának termékeit kedveltem, ám a cég a márkanévvel együtt cseh tulajdonba került 2009-ben.
Életemben először elolvastam a terméktájékoztatót, mely szerint az összes hústartalom 34,6 százalék.
A többi: keményítő, ivóvíz, sertésbőrke, sertésszalonna (marhavagdaltban!), csontokról mechanikusan lefejtett baromfihús, csontokról mechanikusan lefejtett sertéshús, vöröshagyma, étkezési só, borsóliszt, sertésfehérje, stabilizátor: difosztátok, fűszerek, fokhagyma, antioxidáns: aszkorbinsav.
Nyomokban szóját, tejet és tojást tartalmaz.
Eszembe jut megboldogult Megyesi Guszti, amikor a Páratlan oldalon megglosszintotta a bolti kenőmájasokat (cca. 16–18 százalék körüli májtartalommal!) és a saját készítésű, csak májat és fűszereket tartalmazó májkrémcsodáját, amiben semmi E-betűs bigyó vagy ízfokozó nem volt.
Megkínálta az unokáját, és büszkén várta az elismerő szavakat, de ehelyett csak egy szót kapott:
„Szar!”