GLOBUS

PÁRATLAN OLDAL - LXIII. évfolyam, 17. szám, 2019. április 26.

Vettem ma – nosztalgiából – egy Globus különleges vagdalthús konzervet.

Valamikor a hazai Globus Konzervgyár nagykőrösi gyárának termékeit kedveltem, ám a cég a márkanévvel együtt cseh tulajdonba került 2009-ben.

Életemben először elolvastam a terméktájékoztatót, mely szerint az összes hústartalom 34,6 százalék.

A többi: keményítő, ivóvíz, sertésbőrke, sertésszalonna (marhavagdaltban!), csontokról mechanikusan lefejtett baromfihús, csontokról mechanikusan lefejtett sertéshús, vöröshagyma, étkezési só, borsóliszt, sertésfehérje, stabilizátor: difosztátok, fűszerek, fokhagyma, antioxidáns: aszkorbinsav.

Nyomokban szóját, tejet és tojást tartalmaz.

Eszembe jut megboldogult Me­gyesi Guszti, amikor a Páratlan oldalon megglosszintotta a bolti kenőmájasokat (cca. 16–18 százalék körüli májtartalommal!) és a saját készítésű, csak májat és fűszereket tartalmazó májkrémcsodáját, amiben semmi E-betűs bigyó vagy ízfokozó nem volt.

Megkínálta az unokáját, és büszkén várta az elismerő szavakat, de ehelyett csak egy szót kapott:

„Szar!”

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 11. szám, 2021. március 19.
LXIII. évfolyam, 46. szám, 2019. november 15.
LXIII. évfolyam, 16. szám, 2019. április 18.
Élet és Irodalom 2024