KAZ VEGAS

PÁRATLAN OLDAL - LXIII. évfolyam, 17. szám, 2019. április 26.

A Világbank munkatársaként két évtizeden keresztül gyakran megfordultam Kazahsztánban, ugyanis én vezettem ott a bank kiterjedt energiaprogramját. Az államfői címről most lemondott Nurszultan Nazarbajev volt az egyik leghatékonyabb támogatóm, aki a meseszerű természeti kincs adta gazdagság miatt országát regionális energia-szuperhatalomként, Közép-Ázsia „energiahídjaként” vizionálta. Amikor a bank által finanszírozott, szubkontinentális dimenziójú Észak–Dél villamosenergia-távvezetéket az elnök jelenlétében határidő előtt átadtuk, jelképes ajándékot kaptam tőle Asztanában, a fővárosban.

Asztanát Nazarbajev találta ki. 1997-ben az ő döntése alapján helyezték át az ország fővárosát a Himalája előhegyében fekvő, kellemes klímájú, de földrengésérzékeny és a kínai határtól kőhajításnyira fekvő Almatiból a sztyeppe senki földjén elterülő, szélsőséges időjárású Asztanába. Utóbbit korábban Akmolának nevezték, talán azért, mert anno a hunoktól a Mola nevet kapta, ami magas sírdombot jelent. Évekkel ezelőtt Kazahsztán jelenlegi energiaminiszterével együtt látogattuk meg a Világbank egyik távoli erőművi projektjét. A helikopteren kíváncsiságból megkérdeztem: mit jelent kazahul Asztana? Főváros – mondta. Főváros: ilyen lapos, ennyire szegényes az elnök képzelőereje? – riposztoltam. Miniszter: tudsz ennél jobbat? Igen: Kaz Vegas. Az új főváros hivalkodó építészeti stílusa, Las Vegast megszégyenítő, rikító neonreklámjai, a kaszinók és a sarki játéktermek bonanzája miatt tudta, hogy mire gondolok, és harsány kacagásban tört ki. Megígérte, hogy továbbítja ötletemet a „nagyfőnöknek”, mivel komoly fantáziát lát benne a turizmus növelését illetően, különös tekintettel az ilyesmire közismerten bukó, szomszédos kínai turistákra. Én meg megígértem, hogy a névadás miatt esetlegesen nekem járó teljes jogdíjat jótékonysági célokra fordítom Kazahsztánban.

A napokban azonban minden eldőlt: nem lesz se Kaz Vegas, se jogdíj. Kaszimdzsomart Tokajev, az új államelnök rendeletileg Nazarbajev keresztnevére, „Nurszultan”-ra változtatta a főváros nevét. Hol van egy világbankos névváltoztatási javaslata a személyi kultuszhoz?

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 10. szám, 2024. március 8.
LXVIII. évfolyam, 6. szám, 2024. február 9.
Élet és Irodalom 2024