EGY KIS FOCI

PÁRATLAN OLDAL - LXIII. évfolyam, 17. szám, 2019. április 26.

Tegnap, húsvét utáni kedd este megint kupanap volt a Német Kupában. A Leipzig – azaz szászul Lájpcs, magyarul Lipcse – játszott a jelenleg második ligás HSV-vel elődöntőt Hamburgban, Németországnak ebben a Budapestéhez hasonló lakosságú (ca. 1,8 m.) egyik városállamában. A játékra a Volkspark stadionban került sor, amely jelenleg mintegy 57 ezer néző befogadására alkalmas (a város másik Bundesligában játszó csapatának, a Sankt Paulinak a stadionja csak 30 ezres), a mérkőzés iránti érdeklődés azonban ezúttal sem volt maradéktalan, mert a stadion megint nem telt meg, és most is csak kb. 53 ezer fizető nézőt jelenthetett a stadion hangosbeszélője. 

A lipcsei csapatban, az 1+1 magyar, 1 francia, 2 osztrák, 1 szlovén, 1 dán, 1 svéd mellett most is szerepeltek német játékosok is. Az RB 3:1-re nyert és ezzel fennállása óta először bejutott a kupadöntőbe, a mérkőzés játékosa mégis az ellenfél, a HSV csapatából került ki. Ez az a Jatta volt, aki a HSV gólját szerezte, ráadásul úgy, hogy kifejezetten szemtelenül átívelt a Lipcse menteni igyekvő kapusa – ahogyan a németek mondják –, „Gulássi” fölött. Jatta az a játékos, aki idén nyáron lesz 21 éves, és még nincs négy éve, hogy rendszeresen, egyesületben futballozik. Számára ez ugyanis csak azóta lehetséges, amióta Németországban él, ahová a szülők nélkül felnövő – akkor még kiskorú – fekete bőrű menekült 2015-ben érkezett...

És egyúttal, ha már itt tartok, még néhány szót a németországi fociról.

A Bundesliga jelenleg 3 osztályból áll. Az 1-ben és a 2-ben 18-18, míg a 3-ban 20 csapat játszik. A volt NDK területén jelenleg két regionális TV társaság működik, ebből az MDR az, amelyik Szászország, Szász-Anhalt és Türingia területéről közvetít helyi eseményeket. Szombatonként 14 órát követően a Sport im Osten műsora keretében általában egy teljes 3. ligás olyan mérkőzést közvetít, amelyben valamelyik keleti csapat érdekelt, továbbá összefoglalót ad a 2. és 3. liga fordulójának mérkőzéseiről. A BL 2‑ben 4 keleti csapat játszik. BL 3‑ból az előző bajnokságban a Chemnitz és az Erfurt is kiesett, így jelenleg már csak 5 csapat (Rostock, Cottbus, Halle, Zwickau, Jena) szerepel, és a Hallénak nagy esélye van a feljutásra.

Nem szabad elfelejteni, hogy ezek a 3. ligában szereplő csapatok,  tehát csak az első kettőben játszó 36 után következnek, azaz a 37-től kezdődően. A technikát illetően nyilván elmaradnak az első osztályúaktól, de az iramot illetően nem feltétlenül. Érdemes csak próbára meg- vagy akár csak belenézni, és közben a magyar NB1-ben játszó 12 csapatra gondolni. Németül sem kell hozzá tudni, ajánlom.

Élet és Irodalom 2024