TÚLTARTÓZKODÓK

PÁRATLAN OLDAL - LXIII. évfolyam, 16. szám, 2019. április 18.

A New York-i magyar főkonzulátus honlapja mindenkit figyelmeztet: „Az ESTA belépési engedély legfeljebb kilencvennapos tartózkodásra jogosít... Fontos, hogy a beutazó ezt ellenőrizze, és feltétlenül elhagyja az országot a határidő lejárta előtt. Egyetlen nap túltartózkodás is szankciót von maga után, ami a későbbi beutazást veszélyezteti!” Akik esetleg nem tudnák, az ESTA egy elektronikus rendszer, amelyik vízum nélküli beutazási engedélyt biztosít a magyar állampolgárok számára.

Andrew Veprek népességügyekért, menekültekért és migrációért felelős helyettes államtitkár volt a legmagasabb rangú amerikai diplomata a nemrég megtartott budapesti nemzetközi migrációs konferencián. Beszédében minden ország segítségét kérte azokkal szemben akik jogtalanul lépnek be vagy tartózkodnak az USA-ban. Aki bevándorlási szabály ellen vét, annak börtönben a helye. Magyarországot ugyan név szerint nem említette, de üzenete világos volt.

2017-ben a 89 938 magyar belépőből 1833 túltartózkodott; ők megszegték a törvényeket. Arányait tekintve ez 2,04 százalék, és ezzel hazánk majdhogynem megnyerte a túltartózkodási „versenyt” az ESTA kategóriában. A kedvezményezett 38 ország közül csupán Portugália teljesített jobban, ők egy paraszthajszállal 2,08 százalékkal nyertek. Vannak magyar illegálisok amerikai börtönökben is, hogy pontosan hányan, azt nem tudjuk, mert a honi diplomácia szemérmes a témában.

A visegrádi négyek labdába sem rúgtak.  A szlovákok 1,07 százalék , a csehek pedig a már-már nevetséges 0,8 százalékos rátájukkal messze lemaradtak hazánktól. (A lengyelek évek óta kérik az amerikai vízummentességet, de a mai napig nem kapták meg.)

Az Európai Tanács döntése értelmében Magyarországnak 1294 menekültet kellene befogadnia, 988-at Görögországból, 306-ot pedig Olaszországból. Ez az ún. migránskvóta. Az amerikaiak minden évben megbecsülik, hogy hányan maradhattak a túltartózkodókból véglegesen az USA-ban. Ez hazánk esetében 1,55 százalék, vagyis 2017-ben nagy valószínűséggel 1391 magyar illegális migráns maradt az USA-ban. 

Magyarország ebben is jobban teljesít.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024