Náci pózban

VISSZHANG - LXIII. évfolyam, 16. szám, 2019. április 18.

A Mladina címet viselő szlovén hetilap karikatúrája átlépi a sajtó- és a szólásszabadság határait, és rontja a két ország amúgy kiváló kapcsolatát. Így tiltakozott a ljubljanai magyar nagykövetség a szlovén külügyminisztériumnál, és arra kérte a szlovén kormányt: a jövőben akadályozza meg, hogy a hasonló esetek megtörténjenek. Ezt megelőzően  a  Mladina címlapján Orbán Viktort náci karlendítéssel ábrázolta, s a karikatúrán hozzá dörgölőztek Szlovénia jobboldali politikusai is.

(Előzmény az ÉS-ben – Kovács Zoltán: Fegyverbe!!!, 2019/15., ápr. 12.)

Azokban az esetekben, amikor külföldről tiltakoznak a magyar lakájmédia itthoni gyalázkodásai miatt, Orbán mindig arra hivatkozik, hogy a sajtószabadság megköti a kezét. 

Az Index emlékeztet arra, hogy Szlovéniában Habony Árpádhoz köthetően magyarok tulajdonában van a Nova24Tv  és a Demokracija című hetilap. E két médium, valamint az ugyancsak magyar finanszírozású, a Ripostra emlékeztető napilap erős kampányt folytatott a szlovén választások idején a magyar miniszterelnök által favorizált jobboldali, bevándorlásellenes párt, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) mellett. Az SDS ugyan megnyerte a választást, de nélküle alakult egy balközép kormánykoalíció.

 A Mladina címlapján valós tartalom szerepel, a náci karlendítés kétségkívül túlzó. A karikatúra ilyen. Engem az foglalkoztat: miért érdeke a magyar kormánynak, hogy ezt az esetet diplomáciai szintre emelje? A tiltakozás következtében ország-világ láthatja a magyar miniszterelnököt ebben a pózban. Azt mindenki maga döntse el, hogy a kormányfő szégyelli, vagy büszke erre a rajzra.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024