AMERIKÁBA MENTEK

PÁRATLAN OLDAL - LXIII. évfolyam, 15. szám, 2019. április 12.

Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője San Franciscóból telefonon személyesen számolt be az MTI-nek amerikai látogatásáról.  Elmondta, a Berkeley Egyetem meghívta, hogy vegyen részt „a magyarországi önvezető autók gyártásáról és teszteléséről rendezett szimpóziumon”.

Magyarországi önvezető autókról tartott szimpóziumról itt, Berkeleyben nem hallottunk, és Palkovicsot sem az egyetem felső vezetése hívta meg.

Az egyetem Gépészmérnöki Tanszéke hetente többször is meghív mérnököket, szakértőket, hogy tartsanak rövid beszámolókat műszaki témákban a hallgatóknak és érdeklődőknek. Miniszter még soha nem adott elő ezeken az 50 perces előadásokon.  Úgy hallottam, hogy Palkovicsot a tanszék egy már nyugdíjas magyar származású dolgozója javasolta hónapokkal ezelőtt, és Doncsev András helyi alkonzulnak is szerepe lehetett a miniszter sikeres „becsempészésében”.   Április 4-én, délelőtt 11-kor egy szemináriumi  teremben került sor az előadásra mintegy 35 résztvevővel, amelyen a megjelentek jelentős része magyar diplomata és a kísérete volt.  Ott volt Széles Tamás főkonzul Los Angelesből, Doncsev alkozul, Voisin Éva tiszteletbeli konzul a férjével és mások.

A magyar delegáció annyira népesnek bizonyult, hogy Francesco Borrelli professzor utasította diákjait, akik mintegy tízen voltak, hogy üljenek előre, és így a „delegáció” a terem hátsó felébe szorult.

Az előadás szokatlan bejelentéssel kezdődött. Borrelli professzor felolvasta a rektor üzenetét, amely szerint az előadásra a szólásszabadság keretében kerül sor, mivel az egyetem mindenkor helyet ad a gondolatok és vélemények széles skálájának.   Korábban sokan tiltakoztak Palkovics fellépése ellen.

Egyébként a Berkeley Egyetem rektora, Carol Christ, a CEU egyik kurátora is jól ismeri az Orbán-kormány tevékenységét.  2017. április 4-én Leon Botsteinnel, a Bard College elnökével egy cikket jelentetett meg a Washington Postban  A magyar kormány xenofób támadása a CEU ellen a szabadság elleni merénylet is címmel.

Palkovics angolul egy általános bevezetőt adott az önvezető autókkal kapcsolatos technikai, jogi és társadalmi kérdésekről, valamint népszerűsítette a Zalaegerszeg mellett épülő Zala Zone tesztpályát is.  Előadásának technikai vonatkozásait Roberto Horowitz professzor, a téma szakértője és a helyi tanszék vezetője többször korrigálta, illetve kiegészítette.

Az rendezvény végén csak egyetlen kérdésre adtak lehetőséget, és az a CEU státuszát érintette.  Palkovics csupán annyit mondott, hogy a CEU Budapesten marad.  Ennyi volt.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024