Westminsteri kérdések

PUBLICISZTIKA - LXIII. évfolyam, 14. szám, 2019. április 5.

Ha liberális demokráciákról beszélünk, akkor elsőre önkéntelenül is a brit és az amerikai politikai rendszerre gondolunk. A londoni Westminstert a „parlamentek királynőjének” szokták nevezni, s az amerikai Kongresszus is bő kétszáz esztendeje lényegében változatlan rend szerint működik. lgaz, hogy a feketék, a szegények és a nők sokáig ezekben az országokban sem szavazhattak, de a megválasztott képviselők mindig szabadon gyakorolhatták törvényhozói és a kormányzást ellenőrző szerepüket. Még a háborús időkben is működtek a parlamentek. Az Egyesült Államokban 1944 novemberében is megtartották az esedékes elnökválasztásokat, Franklin D. Roosevelt elnök és Thomas Dewey republikánus jelölt kemény kampányt folytatott a megválasztásáért a háború legvéresebb hónapjai alatt. Nem csoda, hogy a II. világháború megnyerése után és a Szovjetunióval szembeni szövetség kiépítésével az „angolszász demokrácia” modellje világszerte olyan vonzó példa lett.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIII. évfolyam, 30. szám, 2019. július 26.
LXIII. évfolyam, 28. szám, 2019. július 12.
LXIII. évfolyam, 20. szám, 2019. május 17.
Élet és Irodalom 2020