MAROCCO CENZÚRÁZVA

PÁRATLAN OLDAL - LXIII. évfolyam, 13. szám, 2019. március 29.

Pete Marocco, az amerikai külügyminisztérium Oxfordi Egyetemen végzett helyettes államtitkára, és a stabilizációs műveletekkel foglalkozó irodát vezeti,  előadást tartott a Mathias Corvinus Collegium (MCC) migrációs konferenciáján, amelyet a Várkert Bazárban rendeztek meg.  A CNN cikkben foglalkozott azzal a meglepő ténnyel, hogy az amerikai külügy két diplomatát is küldött a konferenciára.  Marocco mellett felszólalt Andrew Veprek is, aki a népességügyekért, menekültekért és migrációért felelős helyettes államtitkár.    

Reméltem, hogy Marocco rövid, mintegy tízperces beszédét magyarul is leközlik, de a honi sajtó csupán kivonatokat adott közre abból.  Pap Lázár a Mandineren írt „összefoglalót”, amelyben idézi a diplomatát. „Minden embereknek joga van biztonságban élni a saját országában. Ezért a helyszínen kell kezelni a problémákat.”  A kijelentés egybevág az Orbán-kormány álláspontjával.  Marocco megköszönte a magyarok együttműködését a hatékony határvédelemben: „Magyarország fontos szövetséges, hiszen civilizációs határon helyezkedik el. Fontos nekünk a Magyarországgal való együttműködés” 

Aztán megnéztem a beszédről készült videót, és elcsodálkoztam.  Ugyanis Marocco sok más fontos dolgot is említett.  Felhívta a figyelmet az orosz befolyás veszélyére, a kínai térnyerés negatív hatására.  Reményét fejezte ki, hogy a magyar törvényhozás mielőbb ratifikálja a védelmi együttműködési megállapodást Washington és Budapest között.  Mindezek „kimaradtak” a magyar nyelvű híradásokból.

Az Orbán-kormány gyakran hangsúlyozza, hogy az Egyesült Államok közeli barát és szövetséges.  Úgy látszik, annyira azért nem jó barát Amerika, hogy politikusainak beszédeiből a kényelmetlen passzusokat ki ne cenzúráznák Budapesten.  Elvégre a barátságnak is vannak határai.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024