CSIZMA AZ ASZTALON

PÁRATLAN OLDAL - LXIII. évfolyam, 13. szám, 2019. március 29.

Harcias ideológiai cikket olvastunk a legújabb Magyar Nemzetben. Szerzője, Fricz Tamás, azzal vádolja az Európai Néppárt pártcsaládját, hogy újabban liberális értékekhez igazodik, és emiatt ítéli el a mai magyar kormány politikáját. A cikk utolsó előtti mondata meglebegteti a Fidesz várható európai politikáját: „2019-ben (...) lehet, hogy a Fidesznek időben (?) ki kell lépnie a liberális néppártból.”

Ez meglepi a jámbor olvasót, aki eddig azt hitte, az Európai Néppárt többsége kereszténydemokrata értékeket vall magáénak, de a cikk befejező mondata még meglepőbb. Fricz ugyanis váratlan fordulattal Ady Endrének a következő mondatát idézi: „Petőfi nem alkuszik!”

Hogy kerül a csizma az asztalra? Mi köze Orbán Viktor politikai céljainak és egyre sikertelenebb pávatáncának ahhoz a Petőfihöz, aki nemcsak a köztársaság híve volt, de szabadidejében a francia forradalom történetét olvasgatta? Aki az orosz intervenciós hadsereg elleni csatában esett el? De úgy látszik, Friczet  nem érdekli sem Ady, sem Petőfi, csak az, hogy felfogása szerint az Európai Néppárt-családból való esetleges kilépés forradalmi tett lenne Orbán részéről. Reméljük, sem Fricz, sem Orbán nem fog elvérezni a Brüsszel gonosz légiói ellen meghirdetett, történelmi jelentőségű (?) ütközetben.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 3. szám, 2024. január 19.
LXVII. évfolyam, 51–52. szám, 2023. december 21.
LXVII. évfolyam, 47. szám, 2023. november 24.
Élet és Irodalom 2024