ROSSZ ÁLLAPOTBAN

PÁRATLAN OLDAL - LXIII. évfolyam, 12. szám, 2019. március 22.

Mármint hogy ebben van a cigányság, egészségileg legalábbis, ez egészen biztos, a Magyar Nemzet írta március 18-án, a Debreceni Egyetem munkatársainak kutatása alapján. Írja azt is, hogy a népegészségügyi kar már 2004-ben is végzett hasonló kutatást, az újság szerint az volt a világon az első egészségmagatartás-felmérés a romák körében; s 2015-ben is volt egy.

Hogy a 2004-es vizsgálat lett volna az első, tévedés: 2002-ben is sor került egyre, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területfejlesztési tanács bízta meg a Delphoi Consulting nevű céget, még korábban pedig a hetvenes évek végén is folyt ilyen.

De nem ez a lényeg. A lényeg, hogy az információnak nincs hírértéke. Gondolná-e bárki is, hogy jó állapotban van a cigányság, bármilyen szempontból?

2002. november 29-én a Népszabadságban jelent meg Czene Gábor cikke a borsodi felmérésről. A címe: Tragikus a romák egészségi állapota. Mintha másfél évtized alatt nem változott volna semmi; ha mégis, rosszabb lett.

Haiman Éva írásának alcíme a Magyar Nemzetben, szép nagy betűkkel kiemelve: A legnagyobb etnikum felzárkóztatása nélkül nem fog javulni az ország versenyképessége.   

Én nem látok semmilyen elképzelést, tervet, intézkedést, ami ténylegesen javítaná a cigányság, a szegények rossz állapotát. Azt látom, amit Ferge Zsuzsa egy írása címéül adott: A kormány lemondott a szegényekről (olvasható a Vágányok és vakvágányok a társadalompolitikában kötetben, ami 2012‑ben jelent meg a L’Harmattannál). 

Le bizony!

Egészen kicsit aggódom a versenyképességért.  

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
LXVII. évfolyam, 36. szám, 2023. szeptember 8.
LXVII. évfolyam, 24. szám, 2023. június 16.
Élet és Irodalom 2024