MESÜGE

PÁRATLAN OLDAL - LXIII. évfolyam, 8. szám, 2019. február 22.

A hallgatóság meglepődött amikor Arnold Schwarzenegger múlt év decemberében a lengyelországi Katowicében rendezett klíma világkonferencián Trump elnökre célozva kijelentette, hogy „mesüge vezetőnk van Washingtonban”. A mesüge jiddis szó, bolondot, őrültet jelent. 

Az amerikai tévéállomások többször is lejátszották a klipet, és jól lehetett hallani a közönség hahotáját.  Voltak, akik alig leplezett antiszemita piszkálódásra gyanakodtak.  Ha már ostorozza, sőt bolondnak tartja a republikánus Schwarzenegger az ugyancsak republikánus Trump elnököt, miért kell egy jiddis kifejezést használnia? Talán csak nem az elnök népszerűtlen vejére, Jared Kushnerre céloz, aki Trump kedvenc lányát, Ivankát nemcsak elvette, de zsidó hitre is térítette?

Arnold a 70-es években huszonéves izomkolosszusként még csodálta Hitlert, de később kaliforniai kormányzóként a Simon Wiesenthal Központ egyik támogatója volt. Soha nem vádolták antiszemitizmussal. A 71 éves Schwarzenegger tiszavirág-életű politikai hitelessége viszont lejárt, és a házvezetőnőjét teherbe ejtő egykori politikusról az utóbbi időben csak a bulvárlapok írtak, amikor Katherine lánya eljegyezte magát, vagy Joseph fia testépítésre adta a fejét.

Andy Vajna állami temetését elkerülték egykori híres barátai.  Nem volt ott libanoni születésű üzlettársa, jó barátja, Mario Kassar sem, Joe Eszterhas sem jelent meg, pedig Puskás Öcsiről együtt terveztek filmet. Quentin Tarantinóval is sokat bulizott, de ő is elfelejtkezett Vajnáról. „Rambo” Sylvester Stallone is csak egy Instagram-üzenetben méltatta a producert. Vajna adóügyei és Orbánékkal tartott szoros kapcsolata miatt sokak számára vált kényelmetlenné. Nem meglepően, a magyar konzulátus, valamint Bunyik Béla filmterjesztő által Los Angelesben rendezett megemlékezésre is zavarba ejtően kevesen mentek el.

Schwarzenegger mostanában európai jobboldaliakkal próbál szerencsét. Klímavédelemben utazik, és Orbánnal barátkozik. A budapesti temetésre majd’ három évtizeddel fiatalabb szőke barátnőjével, Heather Milligannel érkezett.

Itt, Kaliforniában, az Orbánnal parolázó, népszerűtlenné vált egykori kormányzóról érkező híreket félmosollyal nyugtáztuk. Talán azért is, mert a nagyapapa korú, szívműtéten átesett egykori izomember most éppen Terminator 6 címmel tervez filmet. A magát örökifjúnak képzelő Arnoldot ma már kevesen veszik komolyan, sőt, sokan mesügének tartják.

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 29. szám, 2022. július 22.
LXVI. évfolyam, 27. szám, 2022. július 8.
LXVI. évfolyam, 22. szám, 2022. június 3.
Élet és Irodalom 2022