„Budai srácok”

KÖNYVKRITIKA - LXIII. évfolyam, 8. szám, 2019. február 22.

Eörsi László: A „budai srácok”, 1956. Országos Széchényi Könyvtár, Budapest, 2018, 295 oldal, 3200 Ft

Budán távolról sem bontakozott ki a pestihez hasonló méretű fegyveres ellenállás a szovjet intervenciós csapatokkal szemben; ezt jelzi az is, hogy a Pesten elesettek száma mintegy 15-szöröse a budai áldozatokénak. A sokkal nagyobb ellenállás miatt a szovjet haderő elsősorban a pesti célpontok elfoglalására törekedett, a Duna jobb partján pedig Budavár bevételét jelölte meg fontos katonai célként. A szerző ezzel kapcsolatban kitér az Országos Levéltár (mai nevén: Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára) Bécsi kapu téri neoromán stílusú épületének november 6-i lövetésére is.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIII. évfolyam, 22. szám, 2019. május 31.
LVI. évfolyam, 31. szám, 2012. augusztus 3.
Élet és Irodalom 2021