Főszerepben: a játék telefon

KÖNYVKRITIKA - LXIII. évfolyam, 8. szám, 2019. február 22.

Murányi András: A Nép­sza­bad­ság kivégzése. Az utolsó főszerkesztő vallomása. Corvina Kiadó, Budapest, 2017, 264 oldal, 2990 Ft

A könyv központi motívuma a lap történetének utolsó (2015 augusztusától kezdődő) szakasza az akkori főszerkesztő szemszögéből. Murányi András mindenek előtt tisztázza a hogyan lettem főszerkesztő – drámai fordulatoktól szintén nem mentes – kérdését és a korábbi Népszabadsághoz való személyes kötődését. Visszaemlékezik a szellemi műhelyre, ahol majdnem kezdő újságíróként legendák mellett nevelkedett, hivatást tanult, s az emlékezetébe véste egyebek között Zalai István intelmét: „Murányikám, itt emberek dolgoznak”. A tárgyalt jelen időre térve beavató részletességgel beszél első főszerkesztői intézkedéseiről: kezdeti kirúgások és leigazolások, egyes rovatok, tartalom és forma átalakítása, a szerkesztőségi munkarend átformálása, a későbbi kényszerű „karcsúsítások” levezénylése. Beszél szakmai hibákról, zökkenőkről, bakikról (például: fontos téma kimaradt a lapból, a versenytársaknál vezető hír volt; az online felület hiányosságai), és nem hallgat megkötött kompromisszumokról sem (miként változik meg a vezető anyag címe, hogyan cserélődik le a címlapkép egyszer csak, az ekkor még nem sejthető végjáték részeként immár). Beszél a túlélés – 2011-től folyamatosan jelen lévő – pénzügyi nehézségeiről, s a főszerkesztői működése alatt elért sikerekről.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LVIII. évfolyam, 19. szám, 2014. május 9.
XLVIII. évfolyam 45. szám, 2004. november 5.
Élet és Irodalom 2024