„Itt nem lesz”

VISSZHANG - LXIII. évfolyam, 7. szám, 2019. február 15.

Domány Andrásnak „Itt nem lesz szolid a Rita!” című könyvkritikájához (ÉS, 2019/5., február 1.) tennék egy rövid kiegészítést. A Szolid a Rita című dal valóban nem akkor íródott, amikor Tóth Dezső államtitkár idézett a szövegéből, hanem 1978-ban. Ezért sem volt eredetileg köze a lengyelországi Szolidaritáshoz, amely a Lech Wałęsa által vezetett szakszervezet ténykedése révén Magyarországon 1981-ben vált ismertté.

A Szolid a Rita című dal annak a kifigurázása volt, hogy a hetvenes évek második felében a KISZ – a chilei diktatúra áldozatai előtt fejet hajtva – sorra rendezte Budapesten a szolidaritási rockfesztiválokat. Ezekre a koncertekre rendszeresen meghívták a magyar rock legnépszerűbb zenekarait, valamint, hogy neve is legyen a gyereknek, valamelyik, a Pinochet-rezsim elől Európába menekült chilei zenekart. Utóbbiakat rendre kifütyülte a magyar közönség, mert nem rájuk, hanem a hazai sztárokra, elsősorban a P. Mobilra voltak kíváncsiak. Ennek a jelenségnek állított görbe tükröt a Neoprimitív 1978-as, Fa-rock fesztivál című műsorával, melynek egyik dala a cikkben is említett Szolid a Rita volt.

Itt jegyezném meg, hogy az 1981‑es tatai rocktalálkozón elsősorban a Beatrice együttes, valamint néhány alternatív zenekar  (például az URH) volt a célkeresztben, de a szűk körben világhírű Neoprimitív együttes is kapott hideget-meleget. Tóth Dezső művelődési miniszterhelyettes ugyanis egy másik szövegünkből is idézett – legnagyobb megdöbbenésemre fejből. Egyik dalunk szövegére utalva azt mondta: jegyezzék meg az urak, hogy „Magyarországon nem fog felszállni az ellenőr a Moszkva téren az 56-os villamosra”.

Domány András helyesen írta, hogy Tóth Dezső fenyegetése, miszerint elvennék a működési engedélyünket, pusztába kiáltott szó volt: a Neoprimitívnek soha nem volt ORI-engedélye, amatőr zenekar lévén minden fellépésünkért két láda sört kértünk és kaptunk.

(A szerző a Neoprimitív egykori és jelenlegi tagja)

Élet és Irodalom 2024