Tűzvész után

VISSZHANG - LXIII. évfolyam, 6. szám, 2019. február 8.

A Ráday utcai kollégiumban dúló tűz mintegy másfél száz református teológushallgatót és más egyetemistát tett átmenetileg hajléktalanná. Sokan siettek a segítségükre: pénzzel, ruhával, laptoppal és kollégiumi férőhellyel is. Maga a miniszterelnök is megjelent a helyszínen, és segítséget ígért a pórul járt intézménynek (Kovács Zoltán: Az asszonyt meg kell keresni, ÉS, 2019/5., febr. 1.).

A református fórumok megrendült hangon és a veszteség ismertetésénél nagyobb terjedelemben számoltak be a miniszterelnök „bőkezű ajándékáról”. A felekezeti hetilap által csak „áldott Orbán testvérünk”-ként emlegetett miniszterelnök persze aligha saját vagyonából adakozik ilyen nagyvonalúan. Ez is a közös kasszából származik, ahogy az a 13,7 milliárd forint is, amellyel a kormány idén felújíttatja a Magyar Református Egyháznak ajándékozott Károlyi–Csekonics palotaegyüttest. Ezt nemsokára a tűzvész által sújtott Károli Gáspár Református Egyetem veszi használatba.

Nyilván nem a fedél nélkül maradt teológusok költöznek be a grófi dolgozószobába és a Lotz-freskókkal díszített bálterembe. És aligha a veszprémi informatikus négy árván maradt kislánya koptatja a gyönyörű neobarokk lépcsőházat.

Értük majd imádkozni fognak a felekezet lelkészei, de kapnak egy kondoleáló levelet is miniszterelnökünk áldott aláírásával.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
Élet és Irodalom 2024