A holtak hallgatása

KÖNYVKRITIKA - LXIII. évfolyam, 4. szám, 2019. január 25.

„És a halottak újra énekelnek...” Eisikovits Miksa máramarosi haszid zsidó zenei gyűjtése (1938–1939). Szerkesztette Elek Judit. Dávidfilm Kiadó, Budapest, 2018, CD melléklettel, 312 oldal, 7800 Ft (A CD-koncertfelvétel anyaga DVD-n is megjelent.)

A szomorúság és a tehetetlenség fölött érzett düh abból is fakad, hogy elszalasztatott egy lehetőség, mert akiknek módjuk lett volna rá, s ez egyúttal a kötelességük is lett volna, nem végezték el a munkájukat. Egy hapax, azaz egyedüli forrás közreadása ugyanis tudományos munka, egyetemesen érvényes és hozzá még speciális szabályokkal is, amelyeket egy szakma gyakorlata kristályosított ki és szentesített, ittenre és mostanra – vállalva természetesen annak ódiumát, hogy idő múltával változhatnak mindezen elvek, s újabb erőfeszítésekre lehet szükség. E kötet közreadói láthatólag nem vetettek számot ezekkel a problémákkal. Alapvetően azzal, hogy mi is ez a dokumentum, s azzal, hogy egy editio princeps milyen követelményeket támaszt számukra. Ehhez kevés a mégoly jószándékú lelkesedés, és bizony kevés volt fölhívni „a” Melist…

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIII. évfolyam, 46. szám, 2019. november 15.
LXII. évfolyam, 8. szám, 2018. február 23.
LXI. évfolyam, 35. szám, 2017. szeptember 1.
Élet és Irodalom 2023