NEM GRATULÁLTAK

PÁRATLAN OLDAL - LXIII. évfolyam, 4. szám, 2019. január 25.

Két amerikai–magyar sportsztár esküdött örök hűséget egymásnak december végén Seattle városában, az Egyesült Államokban. Mindketten jól ismertek a kosárlabda-rajongók között, magyar állampolgárok, magyar klubokban is játszottak és képviselték hazánkat a nemzetközi összecsapásokon. Ömlöttek a gratulációk, csapattársak, sportvezetők és kosárlabdaklubok kivántak boldogságot az ifjú párnak.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) hallgatott. Szalay Ferenc elnök, aki Szolnok fideszes polgármestere is, nem gratulált. Egyetlen magyar kosárlabdaklub vagy sportvezető sem küldött hivatalos jókívánságokat. Allie Quigley 2010 és 2012 között játszott Pécsen, majd magyar állampolgárságot szerzett és Szlovákia ellen mutatkozott be a válogatottban. „Isten hozott Magyarországon, Courtney Vandersloot” – harsogta a fejcím 2016-ban, miután Vandersloot Szolnokon letette az állampolgársági esküt, és szintén a nemzeti válogatott tagja lett.

A két nő Washington államában házasodott össze, ahol 2012 óta legális a melegházasság. Az Orbán-kormány álláspontja egyértelmű: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint a melegek a „devianciát propagálják”, és az új magyar Alaptörvény szerint házasság csak egy férfi és egy nő között létezhet.

Vandersloot and Quigley nemrég még a magyar női kosárlabda darlingjai voltak, de most kényelmetlenné váltak a honi sportvezetés számára. Amíg sikereket hoztak az országnak, ünnepelték őket, viszont melegházasságuk elismerése zsenáns lenne. Ne adj isten, még az is kiderülne, hogy a magyar élsportolók között is szép számmal vannak melegek.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
Élet és Irodalom 2024