DUNA-PART

PÁRATLAN OLDAL - LXIII. évfolyam, 4. szám, 2019. január 25.

Orbán Viktor megállapodott Netanjahu izraeli kormányfővel, hogy átkutatják a Dunát Budapesten, és az 1944-ben oda belőtt emberek maradványait Izraelben fogják eltemetni.

Ennek az egyezségnek semmilyen alapja nincs. A gyilkosságokat ugyanis magyarok követték el magyar állampolgárok ellen, akik legnagyobb része ugyan zsidó volt, de nem kizárólag. Emellett voltak köztük hithű zsidók (bármely irányzat hívei), voltak ateisták és más vallásra áttértek is. Hogyan lehet megállapítani emberi maradványokról, melyek több mint hetven éve a folyó fenekén vannak, hogy kik voltak, miben hittek? Az eltemetés joga egyébként a leszármazottakat illetné, de ki tudja, kik azok? György Péternek igaza van, aki az ATV-ben kijelentette: mindehhez Izraelnek semmi köze.

Úgy érzem, a Duna tömegsír, amelyet nem lenne szabad bolygatni. A parti emlékmű, Pauer Gyula alkotása pedig tökéletesen kifejezi a drámát, amely 1944-ben ott zajlott.

Orbán Viktor pedig ne védje meg a zsidókat senkitől, foglalkozzon azzal a kilenc és fél millió emberrel, aki még az országban maradt, és teremtsen mindenki számára élhető körülményeket. A halottakat meg hagyja békén.

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 6. szám, 2023. február 10.
LXVII. évfolyam, 5. szám, 2023. február 3.
LXVII. évfolyam, 4. szám, 2023. január 27.
Élet és Irodalom 2024