IDŐHÚZÁS

PÁRATLAN OLDAL - LXIII. évfolyam, 3. szám, 2019. január 18.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) csak 400 ezer forint befizetése ellenében hajlandó kiadni a Transparency Internationalnek (TI) azt, hogy mely cégek mennyi társaságiadó- (taó-) támogatást adtak az egyes csapatoknak, és azok mire költötték ezeket a pénzeket. Az MLSZ titoktartási nyilatkozatot is aláíratna a TI-vel. Teszi ezt annak ellenére, hogy a Kúria tavaly kötelezte a  közérdekű adatok kiadására.

A taópénz 2011-ben történt bevezetése óta a korrupció melegágya. Az adóbefizetéseik egy részét átutaló cégek zsíros állami megrendelésekre számíthatnak, a kedvezményezett klubok pedig visszaoszthatnak jótevőjüknek.

A taóból támogatható sportok közé tartozik a futballon kívül a jégkorong, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda is. Az eddig ismert adatok szerint több mint félezer milliárd forint elköltött taópénz legalább fele a futballba került. 

Az MLSZ az Átlátszónak korábban – igaz, perek, majd az oknyomozó portál adatkérésének szűkítése után – kiadott olyan információkat, amelyekből többek között kiderül: 2015 és 2017 között a Felcsút, a Ferencváros, a Kisvárda, a Mezőkövesd és a Videoton, vagyis a kormánytól nem túl távol álló klubok kasszájába Mészáros Lőrinc, Szíjj László, Kuna Tibor és Orbán Győző cégei mellett az OTP, a MOL és a Telekom is nagy összegeket adott.

A TI adatkérése nyilván szélesebb körű, mint az Átlátszóé. Amilyen „jogállamban” élünk, lehet, hogy az MLSZ időhúzásával az új közigazgatási bíróságok hivatalba lépésére számít. Kiderülhet, hogy a Kúria fenti döntésekor sem nőtt fel intellektuálisan a feladatához.

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 30. szám, 2022. július 29.
LXVI. évfolyam, 27. szám, 2022. július 8.
LXVI. évfolyam, 21. szám, 2022. május 27.
Élet és Irodalom 2022