SZTÁJLISZT

PÁRATLAN OLDAL - LXII. évfolyam, 51-52. szám, 2018. december 19.

Egyesek szerint tény, mások szerint legenda, Eötvös Károly úgy írt a téli Balatonról, hogy sosem látta a Balatont télen. Így amikor olvasásban eljutunk a rianás pontos leírásához, és fülünkbe dörren a jég repesztő robbanása és az azt követő reccsenés, akkor az ember ölébe ejti a könyvet. Visszamegy a bekezdés elejére: „Megállsz az akarattyai szilfánál – írja Eötvös –, s szemed körüljár a messzi vidéken”. Fogadjuk el: nem állt meg a szilfánál, nem jártatta körbe szemét. De a leírás pontos.

Tisztában lévén saját, tehetségtelenségbe torkolló korlátaimmal, keserves szomorúsággal állapítom meg, én azt sem tudom pontosan leírni, amit látok. Itt van például egy fotó, és nem tudok szavakat találni, milyen nadrágban van is a magyar miniszterelnök. Legföljebb, hogy buggyos.

Öt férfi néz szembe a fotoriporterekkel: a visegrádi négyek vezetői, plusz Sebastian Kurz, Ausztria szövetségi kancellárja. Egymás mellett állnak, és hogy a hadkötelezettséget mind gyakrabban fölemlegető magyar miniszterelnök kedvében járjak, katonai szakkifejezéssel: vonalban sorakoztak föl, középen magyar kormányfő. 

Orbán Viktorral persze nem az a legnagyobb baj, hogy buggyos nadrágban és rendszerint alulméretezett, bádoghordószerű zakóban mutatkozik, hanem inkább az, hogy erről nem is tud. És talán a legeslegnagyobb: erre környezete nem is figyelmezteti. És ha van még nagyobb, akkor az, hogy már nem is merik figyelmeztetni.

A szerző további cikkei

LXIII. évfolyam, 16. szám, 2019. április 18.
LXIII. évfolyam, 6. szám, 2019. február 8.
LXII. évfolyam, 28. szám, 2018. július 13.
Élet és Irodalom 2024