Drámaiság és komikum

KÖNYVKRITIKA - LXII. évfolyam, 50. szám, 2018. december 14.

William Butler Yeats: Írás az ablaküvegen – Tizenegy dráma. Fordította Ferencz Győző, G. István László, Gergely Ágnes, László Noémi, Lázár Júlia, Mesterházi Márton, Mesterházi Mónika és Szabó T. Anna. Az utószót írta Mesterházi Márton. L’Harmattan Kiadó, Budapest, 2018, 315 oldal, 3500 Ft

A drámaformát saját szájíze szerint alakító Yeats − mint a művészet legnagyobbjai általában −  maga is formabontó volt, ám megesik – írja Ottlik Géza a Prózában –, hogy „ilyenkor aztán némi zavar támad, s az első pillanatokban csak a legjobb hallásúak fogják fel a szándékot, de […] apránként mégiscsak mindenki megérti, miről van szó, utoljára még a színházak szakemberei és a hírlapírók is”. Yeatset 1923-ban a Nobel-díj odaítélésekor már érteni vélték a kortársak, most pedig rendelkezésünkre áll egy nyelvi- formai kivitelezésében is egyaránt színvonalas kötet, amely segít leküzdeni a recepciótörténeti nehézségeket, egyúttal páratlan élményt nyújt az olvasónak.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXII. évfolyam, 30. szám, 2018. július 27.
Élet és Irodalom 2024