„Gondoltam fenét!”

KÖNYVKRITIKA - LXII. évfolyam, 50. szám, 2018. december 14.

Kaszap-Asztalos Emese–Sidó Anna: „Melyik talál?” Arany János életében készült képmásai, Petőfi Irodalmi Múzeum, 2018, 80 oldal, ár nélkül

Hogy Arany miért viszonyult annyira karakterisztikusan saját képmásaihoz, hogy azokhoz nemegyszer bökverseket is fűzött, annak oka ma már aligha rekonstruálható. Próbálkozásainkra bizonnyal így válaszolna: „Gondoltam fenét!” Talán megsejtett valamit a XX. század vizualitásából, vagy akár a XXI. század szelfiőrületéből? Nem lehetetlen, bár nem is valószínű. Az sokkal inkább hihetőnek tűnő magyarázat, hogy a XIX. század második felében – a fényképezés feltalálása és lassan tömegessé válása, illetve a képes újságok megjelenése révén – feltétlenül megérezhetett valamit az idő képek általi megragadásának örök vágyából. Eddig csak a szavak tudták visszaidézni a múltat, ábrázolni a jelent, ők tudtak utalni a jövőre, mostantól a képek lesznek azok az ikonok, amelyek segítségével még érzékletesebben és akár egy pillanatba sűrítetten megjeleníthető minden időélmény és tértapasztalat.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 15. szám, 2020. április 9.
LXIV. évfolyam, 8. szám, 2020. február 21.
LXIII. évfolyam, 42. szám, 2019. október 18.
Élet és Irodalom 2020