Az önirónia mentőöve

KÖNYVKRITIKA - LXII. évfolyam, 48. szám, 2018. november 30.

Szeles Judit: Szextáns. JAK-füzetek 207., Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2018, 84 oldal, 1999 Ft

Nagy tisztelője vagyok Oravecz Imre hosszú leírásainak (például A chicagói magasvasút montrose-i állomásának rövid leírása), Szeles verseinek esetében talán éppen emiatt, a kétfajta leírónyelv közötti különbségek miatt nem tudtam hova tenni a lexikon szócikkeket felidéző szöveghelyeket: „A rum a nádcukorgyártásakor / fennmaradt melaszból erjesztett / és lepárolt égetett szesz” (Különös ismertetőjegyei). A legfőbb különbség Oravecz és Szeles precíz leírásai között, hogy az előbbi szerző művei személytelen megszólalással dolgoznak, míg az utóbbi költő versei igen csak személyesek, így pedig egy, a versek megírásához lexikonokat, vagy Wikipedia-szócikkeket böngésző lírai ént vagyunk kénytelenek elképzelni.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIII. évfolyam, 37. szám, 2019. szeptember 13.
LXIII. évfolyam, 31. szám, 2019. augusztus 2.
LXIII. évfolyam, 28. szám, 2019. július 12.
Élet és Irodalom 2020