GULAG ÉS ROOSEVELT

PÁRATLAN OLDAL - LXII. évfolyam, 45. szám, 2018. november 9.

November 2-án, pénteken este vetítették Szász Attila Örök tél (Eternal Winter) című filmjét a San Franciscó-i Magyar Filmfesztiválon. A fesztivált a San Franciscó-i Állami Egyetem filmkurzusa keretében Steven Kovacs professzor vezeti, és arra az egyetemi Coppola Theatre-ben került sor.  A szimpatikus rendező is jelen van.

A Gulag-film sztárja az Irént alakító Gera Marina.  A sváb asszonyt a Tolna megyei Szekcsőről deportálják egy Donyeck-medencében fekvő szénbányába, ahol romantikus kapcsolatba kerül egy lágerbeli társával, Rajmunddal, akit Csányi Sándor alakít.  A tragikus szerelem a láger megpróbáltatásai után felbomlik. 

A film végén egy magyar nyelvű felirat jelenik meg a vásznon. Az mintegy utószóként elmagyarázza a történelmi összefüggéseket.  A szöveg szerint a magyarokat „Sztálin parancsára” hurcolták a Gulagra, „Roosevelt elnök és Churcill tudtával”, akik nem tettek semmit.  Meghökkenek.  Apósom Roosevelt hadseregében harcolt, és most itt, Amerikában közvetve az amerikai elnököt vádolják a Gulag szörnyűségeiért.  

A vetítés után Kovacs professzor rákérdez a film sajátos finanszírozására.  Azt nem a filmalap vagy a médiatanács támogatta, hanem a politikusokból és történészekből álló Gulág Emlékbizottság.  Én megkérdezem a rendezőt, hogy mi volt a célja Roosevelt elnök neve felemlegetésének, mert az itt Amerikában sokunk számára sértő.  Szász kitérő választ ad.  Az Örök tél művészfilm, de talán nem kellene szajkóznia a magyar kormánypolitikusok által újabban népszerűsített tézist, miszerint az ország második világháború alatti és utáni tragikus történéseiért a külföldi politikusokat terheli a felelősség. 

És Roosevelt elnököt, a legújabb bűnbakot, tessék szíves lenni békén hagyni.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
Élet és Irodalom 2024