Mese a valóságról

KÖNYVKRITIKA - LXII. évfolyam, 44. szám, 2018. október 31.

Douglas Murray: Európa furcsa halála. Fordította Seress Ákos. Alexandra Könyvesház, Pécs, 2018, 368 oldal, 3999 Ft

Európa öngyilkosságot követ el. Ezzel az árnyaltnak nem nevezhető mondattal kezdődik Douglas Murray kötete, amely Magyarországon a bevándorlásellenes politikai történet rajongóinak egyik ajánlott olvasmánya lett. A dolgozatot maga Orbán Viktor ajánlotta követői figyelmébe a Facebook-oldalán.

Ez a kötet azonban érdekesebb, mint ahogyan az ilyen politikai performanszokból következne. Még akkor is, ha a brit újságíró esszéjét túlírta, így a szöveg második része egyszerűen összecsuklik, oda már nem jut mondás. Addig azonban okosan beszéli el az intelligensen szortírozott, megfelelő emocionális tőkével ellátott mikrosztorikból építkező történetét. Ehhez megfelelő tapasztalati anyagot is gyűjtött, hiszen a migrációs válság kitörése után járt a többi közt Görögországban, Hollandiában, Magyarországon, Olaszországban, Svédországban.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 19. szám, 2021. május 14.
LXIV. évfolyam, 40. szám, 2020. október 2.
LXIII. évfolyam, 37. szám, 2019. szeptember 13.
Élet és Irodalom 2024