„A könyv megvédi a fejet”

KÖNYVKRITIKA - LXII. évfolyam, 43. szám, 2018. október 26.

Semezdin Mehmedinović: Sza­ra­jevó blues. Az ostromlott vá­ros fogalomtára. Fordította Or­csik Roland. Quadmon Kiadó, Bu­da­pest, 2018, 144 oldal, 2900 Ft

A Veszteség című kezdőszöveg az apa haláláról, a veszteség természetéről szól, az Idegen és aSzökevény című vers a valahova tartozás kérdését veti fel, a hitelesség lehetőségét a háborús színtér esetleges elhagyása után. A második prózai szövegben arról a Radovan Karadžićról ír, aki íróként és pszichológusként kezdte pályafutását, a Bosznia-Hercegovinai Szerb Köztársaságnak1992-től ’95-ig volt miniszterelnöke, majd 2008-ban 13 év bujkálás után Szerbiában letartóztatták és 40 év börtönre ítélték. A Karadžićról szóló szöveg olyan kiindulópontot fogalmaz meg, ami az egész értelmezést alapjaiban formálja. Már itt egyértelművé válik, hogy a beszélő számára a kultúra semmire sem mentség vagy biztosíték.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 17. szám, 2021. április 30.
LXV. évfolyam, 10. szám, 2021. március 12.
LXV. évfolyam, 4. szám, 2021. január 29.
Élet és Irodalom 2021