A százéves forradalom

PUBLICISZTIKA - LXII. évfolyam, 43. szám, 2018. október 26.

Az első világháborút lezáró forradalmak sorában 1918. október 31-én tört ki a magyar forradalom. Míg Rákóczi szabadságharca és 1848 forradalma teljes konszenzus alapján foglalja el helyét a közvéleményben, történettudományban és iskolai tananyagban (ami nem jelenti azt, hogy az elfogadott kép minden részletében pontos, de nem is ez a fontos), addig 1918 magyar októbere máig megosztó eleme a köztudatnak. Ami arra mutat, hogy következményeinek megítélése még nem egységes és nem végleges, ideológiák, pártok és politika szintjén vitatott, noha története, előzményei részletesen feltártak, magyar és külföldi forrásai ismertek.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LIV. évfolyam 27. szám, 2010. július 9.
LIV. évfolyam 9. szám, 2010. március 5.
LII. évfolyam 26. szám, 2008. június 27.
Élet és Irodalom 2023