BETILTÁSI JAVASLAT

PÁRATLAN OLDAL - LXII. évfolyam, 43. szám, 2018. október 26.

Nekem nagyon tetszik Lázár János miniszteri biztos javaslata arról, hogy a 2020 után születettek egyáltalán ne dohányozhassanak, amiből ráadásul sugárzik a megértés és a türelem, hisz például nem azt mondja, hogy most azonnal, teszem azt, október 23-tól legyen tilos a dohányzás, mert Dózsa László és Wittner Mária nem ezért küzdöttek 1956‑ban. Kár, hogy a kormány elhatárolódott, ez lenne pedig a helyes út. Lehet, kell a füst, amibe a tervek mennek? De hisz minden megvalósul, legyen elég csak a szuperkórházra utalni. 

Csak arra kell vigyázni, hogy itt ne álljanak meg! Nem is arra gondolok, hogy az alkoholizálást vagy a zsíros ételek evését is be kellene tiltani, bár természetesen nem ártana. De ne lacafacázzunk! A gondolkodást kellene betiltani, en bloc (nem tévesztendő össze Ernst Blochhal!), az 1920 után születettek számára. És nemcsak úgy, hogy a nyilvános helyeken, éttermekben, iskolákban, egyetemeken, buszmegállókban legyen tilos gondolkodni, hanem úgy, hogy mindenhol! Lenne néhány ember, aki mindannyiunk, a köz érdekében gondolkodna, maga Lázár János, aztán Bayer Zsolt, Békés Márton, Kásler Miklós, Lánczi András, L. Simon László, Orbán János Dénes, Szakács Árpád, Takaró Mihály és még néhányan, maximáljuk a számukat 1984‑ben, a többiekre a gondolatrendőrség felügyelne, kellő szigorral fellépve egy-egy utcán csellengő, hajléktalan gondolat ellen.  

A kezdet roppant ígéretes volt. 2011 elején, nyilván egy álma hatására, Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos a „liberális” filozófusoknak ment neki – ez is ősi magyar szokás! –, és gyakorlatilag lopással vádolva feljelentette őket, ez eltartott 2012 nyaráig, másfél évig, amikor a rendőrség – súlyos hiba! – megszüntette a nyomozást. Így az első pillanattól kezdve lehetett tudni, ez a garnitúra mit gondol az értelmiségről és mennyire taksálja. Az értelmiség felesleges, ahogy a szegények is, meg a cigányok. Ennek szellemében minősítette úgy Kovács Zoltán kormányszóvivő idén nyáron Heller Ágnest, ahogy minősítette, idézni nem szükséges. Mindenhez van bátorságuk, rettenthetetlenek; erőt kell mutatni, és ők erőt mutatnak, ha kell, erővel is.  

Tiltsák be a gondolkodást!

Menni fog: nem gondolkodnak itt olyan nagyon sokan.

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
LXVII. évfolyam, 36. szám, 2023. szeptember 8.
LXVII. évfolyam, 24. szám, 2023. június 16.
Élet és Irodalom 2024