„Még a csöndet is halljuk”

Krasznahorkai László Seiobo járt odalent című művének francia fogadtatásából

KÖNYVKRITIKA - LXII. évfolyam, 43. szám, 2018. október 26.

László Krasznahorkai: Seiobo est descendue sur Terre. For­dí­tot­ta: Joëlle Dufeuilly, Éditions Cam­bou­rakis, Paris, 2018, 410 oldal, 25 euró

A főszereplők a művészet árnyékvilágának alakjai: restaurátorok, múzeumi teremőrök, a létezés bizonytalanjai. A milói Vénusz játssza szerepét, miközben a legtöbbször az esztétikai elragadtatottságot kiváltó fordulópont egy kisebb festmény, egy Bellini-tanítvány munkája, egy japán kolostor mélyén megbúvó bálvány, sőt egy Andrej Rubljov ikonmásolat. A technika világa olykor a szép fölé kerekedik. Mint amikor egy „gyönge szemű” magyarnak tragikusan meghiúsul a vágya, hogy a halála előtt megpillanthassa az Akropoliszt, olyan erősen tűz a nap az athéni mészkőről visszaverődve (végül egy agresszív autós kerekei alatt leli halálát). De a leggyakrabban kegyelmi pillanatok bukkannak föl – épp olyan gyorsan és élénken, mint ahogyan a japán madár a csőrével megragadja a halat, olyan gyorsan, mintha meg sem mozdult volna; ez az egész utazás indító metaforája. Seiobo – egyben himnusz is a közönség fogékonyságához, amelyre nem számítottunk. (Nicolas Weil: A Seiobo járt odalent című művével a nagy magyar író himnuszt ír az esztétikai elragadtatottsághoz. Le Monde des Livres, 2018, május 9.)

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2024