Őrizd az embert

KÖNYVKRITIKA - LXII. évfolyam, 42. szám, 2018. október 19.

Kósa 80. A bevezető tanulmányt írta Pörös Géza. Magyar Művészeti Akadémia, Budapest, 2018, 478 oldal + DVD-melléklet: Bublya Sándor: Őrizd az embert – Portréfilm Kósa Ferencről

Jelzésszerűen: a csattanós indulás a Tízezer nappal, az első pályaszakasz öt történelmi játékfilmje, az utána következő két nagy dokumentumfilm, majd televíziós műsorok és újabb játékfilmek, s végül az előző évtized dokumentumfilmjei. Mai évtizedünk Kósa életében már nem a filmé, hanem az írásé és a fotográfiáé. (Egyetlen idézet Pörös Géza szövegéből, talán azért, mert áthallásos. Az ítélet című film elemzésekor olvashatjuk ezt a mondatot a 70. oldalon: „A főuraknak az alkotmány mindenkor az önérdek törvénybe foglalását jelentette, amelyből a népet gyakorlatilag kizárták.” Azt gondolhatjuk, hogy a szocialista meggyőződésű Kósa már akkor belelátott a következő század magyar jövőjébe.)

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIII. évfolyam, 15. szám, 2019. április 12.
LXII. évfolyam, 47. szám, 2018. november 23.
LXII. évfolyam, 29. szám, 2018. július 20.
Élet és Irodalom 2020