AZ INTÉZETALAPÍTÓ

PÁRATLAN OLDAL - LXII. évfolyam, 42. szám, 2018. október 19.

Kásler Miklóst miniszteri kinevezésekor az egyik kormánypárti orgánum polihisztornak nevezte. Ő elhitte a szervilis hízelgést, s hozza azóta napi rendszerességgel a hozzáértés hiányáról tanúskodó, ám súlyos következményekkel járó döntéseit.

A Petőfi Irodalmi Múzeum éléről elmozdította az irodalomtörténeti szakma által kedvelt és elismert igazgatót, Prőhle Gergelyt. Döntése indoklásául bizonyos körök „túlzott befolyását” említi. Ezek a minősítések, mondja, jó néhányszor nem egyeztek személyes véleményével, ízlésével. Ha tehát egy orvosigazgatóból miniszter lesz, személyes ízlése szolgál zsinórmértékül irodalmi kérdésekben is.

Bejelentette ezenkívül egy Magyarságkutató Intézet létrehozását is. Szerinte ugyanis a magyar múltat kutató történészek, régészek, nyelvészek, néprajzkutatók, antropológusok és más tudományágak képviselői „elbeszélnek egymás mellett”, nem veszik figyelembe egymás eredményeit. Ezért van szükség szerinte egy olyan intézményre, amelyben „meghatározott célok mentén kellene folytatni a kutatásokat, és a legmagasabb szintű tudományos igényességgel szintetizálni az eredményeket”. Miniszter úr nyilván nem ismeri az MTA tudományos intézeteinek munkáját s a köztük folyó kommunikációt.

Ha személyesen ellátogatott volna az őstörténeti konferenciák egyikére-másikára, vagy kezébe vette volna a legfontosabb szakmai publikációkat, maga is meggyőződhetne arról, milyen komoly együttműködés folyik a szakmák között. Az őshaza helyének meghatározása szempontjából például fontos adatokat szolgáltat az általa említettek mellett a meteorológia s a korabeli növényvilág feltárásához elengedhetetlen pollenanalízis is.

Az EMMI-miniszter az általa alapítandó intézettől azt várja, hogy véget vessen „a régi türk–finnugor hipotetikus eredet- vagy nyelveredetvitának”. Mindenekfelett pedig azt, hogy „fény derüljön a tudományosan megalapozott valóságra”.

A „hipotetikus eredetvita” és a „tudományosan megalapozott valóság” fogalmával még barátkoznunk kell. Az viszont ma már biztos, hogy Kásler miniszter bekerül a nagy alapítók sorába. Az orosz viccek Csapajev parancsnokával együtt, aki minden elfoglalt domb tetejére konzervatóriumot kívánt építtetni a kínzó konzervhiány enyhítésére.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 11. szám, 2024. március 14.
LXVIII. évfolyam, 10. szám, 2024. március 8.
LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
Élet és Irodalom 2024