A közpénzügyi unortodoxia fajtái és következményei

PUBLICISZTIKA - LXII. évfolyam, 42. szám, 2018. október 19.

Gazdaságpolitikai diskurzusunkba egy ideje bekerült egy fura szó: unortodoxia, kinél elítélően, míg másoknál öntudatosan, annak hirdetéseként, hogy a bevett gyakorlattól (ortodoxiától) bátran eltérnek. A kifejezést nem kedvelem, nekem „unesztétikus”. Amit lefed, vagyis a nem szokványos, az elfogadottól különböző gyakorlat viszont valóban fontos és izgalmas jelenség, főként válságok és irányváltások idején.

A fogalomról való értekezésemhez az apropót a letelepedési államkötvények ügye adta, amelynek nemrég két intézmény, a Transparency International Magyarország (TI) és a Költségvetési Felelősség Intézet Budapest (KFIB) szentelt szakmai konferenciát. Az ügy röviden: a kormány 2013-ban útra indított egy kölcsöntőke-szerzési és bevándorlási programot, amely az Európai Unión kívüli külföldieket célozta meg. Akik nagyobb összeget ötéves futamidejű magyar állampapírba fektetnek, letelepedési engedélyhez jutnak, majd a pénzt kamatostul visszakapják (a letelepedési engedélyt azonban megtarthatják).

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2023