A boldogság fojtogató diszfunkciója

KÖNYVKRITIKA - LXII. évfolyam, 41. szám, 2018. október 12.

Balaskó Ákos: Tejsav. Időmérték-sorozat, Magvető Könyvkiadó, Bu­­da­­pest, 2018, 88 oldal, 1990 Ft

tejsav szerepe a táplálkozásban (emésztés, nyelés) is kulcsfontosságú: „A sejtfalakhoz dermedt gyomorsav szorul” (Safe space). S ez elvezet a kötet központi témájához: a kiégéshez. A sav, ahogy a fásító hétköznapok, mar és éget, mégis szükség van rá. Ehhez hasonlóan erős fajsúlyú motívum talán csak a(z el)fojtásé: „nyírfakéreg nőtt a torkukba, / annyit hallgattak.” (Grízangyal), „Egyre kevésbé tudom felköhögni a lerakódott / magányt” (Hangszálcsomók). Még inkább megvilágítja a kötetkoncepciót a katángoázis hapax mint cikluscím (ahogy az első kötet, a Tejsav is kompozíciós, négy ciklusa: fékszomj, katángoázis, született özvegy, {}). A tejnedvet kiválasztó mezei katáng (vadcikória) hatóanyaga például étvágyserkentő és vízhajtó, az oázis pedig olyan hely (állat- és növénytársulás), ahol jelen van az élet – vagyis védett, biztonságot nyújtó tér.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (SMS-sel, bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.

Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően SMS-sel, bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
Élet és Irodalom 2019