Aznap

PRÓZA - LXII. évfolyam, 41. szám, 2018. október 12.

Apám aznap született, amikor Sztálin. Alig kezdek bele, máris hazudok, mert sem az évszám nem stimmel, sem a nap, Sztálin ugyanis valójában nem december huszonegyedikén, hanem talán hatodikán sírt föl, és csak mert ő azt gondolta, hogy bármit lehet, és a maga valóságában ez így is volt, valamiért megváltoztatta a születési dátumát. Ezt nemrég olvastam a Radzinszkij-féle életrajzi könyvben, és végtelenül boldog voltam, már az egyezőség miatt. Apám meg Sztálin, ez milyen szép együttállás, gondoltam akkor, és gondolom azóta is rendületlenül. Régóta akarok mesélni úgy az apámról akár csak egy mondatot is, mint Radzinszkij Sztálinról, de ugyanannyi ideje félek attól, hogy majd jól végighazudom az egészet, és akkor ne adj’ isten nem okul belőle senki, legnagyobb bánatomra én sem, és akkor meg minek erőlködni. Félelem ide vagy oda, az utóbbi időben egyre többször kapom magam azon, hogy figyelem, hogyan felezi az arcom a tetőablakon becsorgó sárgás utcai fény, és közben arra gondolok, az arcom egyik fele anyámé, a másik meg apámé, és apámé bizonyára az, amelyik felén szomorúbb a szemem.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (SMS-sel, bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.

Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően SMS-sel, bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXI. évfolyam, 49. szám, 2017. december 8.
Élet és Irodalom 2019